En god affär för alla
Einar Mattsson arbetar aktivt på flera sätt för att skapa trygghet och trivsel i sina bostadsområden. Genom satsningar som bättre miljörum, ökad belysning, en stark närvaro av personal och välskötta gårdar förbättras vardagen för de boende. När människor trivs stärks både områdets attraktivitet och fastigheternas värde, något som gynnar alla.
Som ägare och utvecklare av fastigheter har Einar Mattsson stora möjligheter att påverka människors boendemiljö. Koncernen strävar efter att bygga starka och respektfulla relationer med sina hyresgäster, bland annat genom att skapa trivsel och kvalitet – såväl inne i bostaden, i gemensamma utrymmen och utomhus. Det handlar om att vara med redan i detaljplaneskedet, projektera väl och bygga med kvalitet till att hålla ordning i och runt huset, utveckla fastigheten och området, och inte minst lyssna på vad de boende efterfrågar.
Läs årsberättelsen i sin helhet
Teamwork - Ett nära samarbete mellan avdelningarna är en av framgångsfaktorerna för att skapa trygga och trivsamma boendemiljöer. På bilden från vänster syns miljösamordnaren Daniel Parianos, ROT-koordinatorn Eleonora Sand och förvaltaren Leif Eriksson.
Einar Mattsson arbetar målmedvetet för ökad trygghet
”Vi har länge fokuserat på att skapa trygghet och trivsel för våra hyresgäster, vilket återspeglas i de positiva omdömen vi får från dem. I kundundersökningen för 2024, AktivBo, har betygen blivit ännu bättre. Det visar att vårt långsiktiga och målmedvetna arbete med förbättringar ger resultat”, säger Anna Hellman, avdelningschef på Einar Mattsson Fastighetsförvaltning AB. Anna nämner att resultaten på frågorna om hur trygga hyresgästerna känner sig i källare och hur säkra de tycker att förråden är mot inbrott förbättrades 2024. Det beror på att Einar Mattsson har fokuserat på att öka tryggheten i gemensamma utrymmen. Detta genom att bland annat hålla rent och snyggt och byta till närvarostyrd belysning.
Andra exempel på Einar Mattssons målmedvetna arbete för tryggheten är att införa digital inpassering i entréerna, hantera störningar på ett strukturerat sätt, arbeta aktivt mot olovlig andrahandsuthyrning och ha en löpande dialog med hyresgästerna. En annan åtgärd är satsningen på att göra hus och områden ljusare, med mer belysning både inomhus och utomhus.
"Vi lyssnar på våra hyresgäster och hyresgästundersökningen hjälper oss att ta reda på var vi ska fokusera våra insatser. Efter varje undersökning går våra förvaltningsteam igenom svaren och analyserar dem. Baserat på det väljer vi ut viktiga områden att fokusera på för olika fastigheter. Vi skickar också ut en sammanfattning till hyresgästerna där vi berättar om resultaten och vilka fokusområden vi utsett", berättar Anna.

"Vi lyssnar på våra hyresgäster och hyresgästundersökningen hjälper oss att ta reda på var vi ska fokusera våra insatser. Efter varje undersökning går våra förvaltningsteam igenom svaren och analyserar dem. Baserat på det väljer vi ut viktiga områden att fokusera på för olika fastigheter."
Anna Hellman
Avdelningschef, Einar Mattsson Fastighetsförvaltning AB.
Miljörummen rustas upp steg för steg
De senaste åren har AktivBo-undersökningarna visat att Einar Mattsson behöver bli bättre på att arbeta med sopsorteringen i miljörummen. Resultaten har lett till att miljörummen rustas upp steg för steg. Första steget är att byta ut alla skyltar till det nya nationella skyltsystemet från "Sverige sorterar". Skyltarna kommer att finnas på svenska och engelska, och översättas till andra språk där det finns behov. Förvaltningen kommer också att följa upp och se hur de tillsammans med hyresgästerna kan förbättra sorteringen, till exempel genom att ge tydligare information om vad som ska sorteras och om hyresgästernas ansvar för att sortera sitt avfall rätt.
"Med bättre sopsortering kommer vi att minska nedskräpningen, vilket kan göra området mer tryggt. Vi målar om miljörummen i fräschare färger och förbättrar belysningen där det behövs. Där det går, byter vi även ut dörrarna till miljörummen mot glasdörrar. Det ger bättre sikt och ökar känslan av trygghet", säger miljösamordnaren Daniel Parianos.
Måste skapa social trygghet för att lyckas
Magnus Molin, vd för Einar Mattsson Fastighetsförvaltning AB, betonar att det långsiktiga arbetet med att skapa trygghet och trivsel har gett framgång. Förutom att stärka samarbetet mellan alla som jobbar med fastigheterna har förvaltningsbolaget lagt stor vikt vid att medarbetarna ska vara synliga och tillgängliga för de boende. Det kan handla om regelbundna besiktningar och enkla åtgärder som att hålla rent och ta bort skräp och klotter, för att skapa en inbjudande och positiv miljö.
Magnus påpekar också att fastighetsförvaltning idag handlar om mycket mer än att bara bygga och underhålla hus. En av de viktigaste faktorerna för att lyckas inom fastighetsförvaltning är att skapa social trygghet, både för dem som bor i fastigheterna och för dem som arbetar där. ”Vi behöver skapa trygga och trivsamma bostadsområden för att öka attraktiviteten och fastighetsvärdena, samtidigt som vi måste behålla fokus på att vara kostnadseffektiva”, påpekar Magnus.
Trygghetsvandringar ökar gemenskapen
mellan fastighetsägare
Enligt Magnus Molin är kontinuitet en viktig nyckel till framgång. Ett nära samarbete med Polisen och andra aktörer som jobbar med säkerhet är också avgörande. Ett exempel är de trygghetsvandringar som görs regelbundet tillsammans med olika aktörer i bostadsområdena. Leif Eriksson, kundansvarig förvaltare för en del av Einar Mattssons fastigheter i sydvästra Stockholm, berättar att trygghetsvandringarna har visat sig vara mycket givande.
Det är föreningarna Rågsveds och Skärholmens Fastighetsägare som ordnar trygghetsvandringar tillsammans med stadsdelsförvaltningen och Polisen. Syftet är att hitta platser i området som känns otrygga och behöver åtgärdas, men också att titta på vad som redan är bra.
”Vi som deltar är de olika fastighetsägarna i området, representanter från stadsdelsförvaltningen, Trafikkontoret, Polisen och ibland de boende. Trygghetsvandringarna brukar anordnas några gånger per år. De är bra tillfällen att träffa och knyta kontakt med andra aktörer i området”, förklarar Leif.
Efter trygghetsvandringarna har deltagarna en lista med saker som behöver åtgärdas. Det kan vara att ta bort klotter, laga trasiga lampor eller fixa skador efter inbrott och annan förstörelse. De tittar också på tidigare protokoll för att se att det som planerats har utförts, som att klippa buskar och häckar för att göra området mer öppet, så att det blir lättare att se vilka som vistas där.
Utomhusmiljön är lika viktig som inomhusmiljön
Att skapa trygghet och trivsel i ett bostadsområde handlar både om att göra utemiljön trevlig och att själva bostäderna är av hög kvalitet. Leif Eriksson tar lekparken vid Vedevågslingan i Rågsved som exempel. Einar Mattsson såg att barnen inte använde den längre och fick ett förslag från en hyresgäst att göra om den till en boulebana.
”Vi tyckte det var en jättebra idé. Barnen samlas alltid på den andra större lekplatsen i området, så vi bad utemiljögruppen att planera om ytan. De anlade en fin boulebana med cirkusbelysning, grillplats, trevliga bänkar och möjlighet att odla i pallkragar. Platsen användes mycket i somras, särskilt av våra äldre hyresgäster,” säger Leif.
Einar Mattsson ser att nöjdheten bland de boende ökar när delar av utemiljön eller hela gårdar rustas upp med nya planteringar och platser för social samvaro.
”Det är viktigt att våra utemiljöer är välskötta och inbjudande. Vi vill ha gröna utemiljöer med mycket växtlighet, vilket kräver god planering. Rätt siktlinjer möjliggör planteringar med träd och stora buskar, samtidigt som alla snabbt ser om någon är ute på gården, det skapar också trygghet. I AktivBo-undersökningen mäter vi hur våra boende tycker att vi sköter utemiljöerna och resultatet har blivit bättre för varje år sedan 2019”, säger Johanna Karlsson, chef för utemiljögruppen på Einar Mattsson.
Även inne i bostäderna och i de gemensamma utrymmena jobbar Einar Mattsson med långsiktighet och kvalitet. Med en ombonad hemmakänsla i allt från entréer till hur lägenheterna är utformade ska ett Einar Mattsson-hus erbjuda en trivselfaktor utöver det vanliga. Förvaltningspersonalen är noga med att hålla ordning och reda i och omkring fastigheten. Alla nyproducerade bostäder utformas så yteffektivt som möjligt med stort ljusinsläpp, gärna med fönster åt flera väderstreck.
Ordning och reda är den röda tråden
Einar Mattsson har ordning och reda som en röd tråd för att skapa trygghet och trivsel för alla inblandade. Det märks även i de löpande ROTprojekten (renovering, ombyggnation, tillbyggnad). Eleonora Sand, samordningsansvarig och ROT-koordinator, förklarar att ordning och reda förenklar arbetet och ger hyresgästerna en bättre upplevelse under hela projektet. Det gör att Einar Mattsson kan ge korrekt information och svara på frågor, vilket skapar trygghet för både boende och medarbetare. Samtidigt gör det projekten smidigare och ger möjlighet till ständiga förbättringar av processen.
För att varje ROT-projekt ska fungera smidigt i alla steg, från investeringsbeslut till produktionsavslut och återflytt av hyresgäster, har Eleonora och hennes team i samarbete med andra avdelningar utvecklat den tydliga arbetsprocessen.
Processen beskriver varje skede från början till slut. Hon betonar också vikten av att det ska vara tydligt vad medarbetarna förväntas leverera i varje del av projektet. Rätt förutsättningar är nyckeln till en lyckad leverans.
”Att planera långt i förväg ger oss möjlighet att se eventuella utvecklingsmöjligheter i huset. Det kan till exempel handla om ombyggnad eller påbyggnad, eller utveckling av utrymmen till nya lägenheter. Vi ska också komma ihåg att det är jobbigt för hyresgästen att behöva flytta till en tillfällig bostad. Det är en stor omställning och hyresgästernas tankar och planering behöver få tid att mogna. Vi vill få med oss hyresgästen från början på resan vi gör tillsammans. Därför är det väldigt viktigt med proaktiv planering”, berättar Eleonora.
Tre månader efter att hyresgästerna flyttat tillbaka in i sitt renoverade hus genomför Einar Mattsson en kundundersökning. Den har genomgående visat att de boende är nyfikna på att följa renoveringsarbetet. Därför skickas numera ett månadsbrev med bilder på vad som pågår i huset med korta beskrivningar om hur långt renoveringen
har kommit.
Hittar problemen i tidigt skede
På samma proaktiva arbetssätt som i ROT-projekten ser Einar Mattssons avdelning för fastighetsdrift till att fastigheterna alltid är i gott skick, så att hyresgästerna trivs. Avdelningen ansvarar för att allt i fastigheten fungerar som det ska. Det inkluderar värme, ventilation och vatten, men också reparationer, inspektioner och planerade förbättringar.
Under 2024 monterade förvaltningen temperaturmätare i alla lägenheter för att enkelt kunna kontrollera att inomhustemperaturen alltid är minst 20 grader. Om någon lägenhet avviker kraftigt i temperatur betyder det att något behöver åtgärdas – och en tekniker kan snabbt kontrollera vad som eventuellt orsakat temperaturförändringen.
Det finns också ett uppsatt mål om att alla fastigheter ska godkännas vid myndighetsbesiktningar. Ett exempel är de obligatoriska ventilationskontrollerna (OVK) som görs vart sjätte år för att säkerställa att ventilationen fungerar som den ska.
"Vart fjärde år gör vi själva en teknisk besiktning där vi kontrollerar både ytskikt och installationer som kranar, avlopp och fönster. Så håller vi koll på att allt i våra lägenheter fungerar”, säger Joakim Attevall, avdelningschef för Einar Mattssons fastighetsdrift.
Alla i hans team är utbildade i att bemöta hyresgäster på ett respektfullt och professionellt sätt. De bär enhetlig klädsel och legitimation så att de lätt kan kännas igen. Innan besöket kontaktar teknikerna hyresgästerna för att informera och förbereda dem på vad som ska göras.
De senaste åren har Joakim och hans team kunnat hantera felanmälningar mycket smidigare än tidigare. Det beror på ett system som snabbt tar hand om alla ärenden och automatiskt skickar informationen till rätt tekniker. Dessutom har antalet felanmälningar stadigt minskat. Anledningen är främst det aktiva arbetet med regelbundna ronderingar och tillsyn, där Einar Mattssons personal upptäcker och åtgärdar problem i ett tidigt skede. Till och med innan hyresgästerna ens hinner märka dem.
"De senaste åren har vi lagt stor vikt vid regelbunden tillsyn, vilket har gett oss bättre kontroll. Vid dessa ronder går vi igenom hela fastigheten för att se till att inget är fel. Vi kontrollerar de tekniska utrymmena för att säkerställa att vatten, värme och ventilation fungerar. Dessutom ser vi över allmänna utrymmen, där vi fokuserar på belysning, säkerhet och boendemiljö", avslutar Joakim.- April 2025 -