Vanliga frågor
Vilka planer finns för Kv. Sommaren 10?
Einar Mattsson planerar att uppföra ett vård- och omsorgsboende för äldre med cirka 80 platser, samt ett trygghetsboende med cirka 15 platser. Genom att uppföra vård- och omsorgsboendet ges de ekonomiska förutsättningar som krävs för att renovera och därmed rädda Hovings malmgård.
Hovings malmgård bevaras och renoveras varsamt för att fortsatt kunna spela en central roll för verksamheten och besökare på platsen. Nedanför den byggs nya lokaler för vård- och omsorgsboendet. Malmgården som historiskt varit omgiven av många olika byggnader som rivits återfår sitt samhällsviktiga sammanhang.
Målet är att samtidigt bidra till trygghet och trivsel i området. Det gör vi genom att ta vara på malmgårdens kulturhistoria och samtidigt skapa en tillgänglig parkmiljö fler vill besöka.
Samarbetet med ideella föreningen Judiska hemmet innebär att malmgården, tillsammans med de nya byggnaderna, får en långsiktig och stabil aktör som ansvarar för verksamheten och ger malmgården liv.
Kommer malmgården att förändras?
Under 2021–22 grundförstärktes byggnaden efter att under många år satt sig i leran med omfattande sprickbildning i fasaderna. Byggnaden har nu vilat i två år och vi kan påbörja att varsamt renovera malmgårdens fasader, fönster och tak.
Husets utseende har varierat sedan det byggdes på 1770-talet. På inrådan från antikvarien har vi valt att arbeta efter utseendet från 1890-talet för denna renovering. Det betyder att det blir putsade fasader, skiffertak och tidsenliga fönster. När det är klart kommer man se ett äldre, välmående hus med ett enhetligt uttryck. Renoveringen sker i samråd med Stockholms stad och med stöd av antikvarier.
I ett senare skede kommer vi göra förändringar för att möta tillgänglighets- och utrymningskrav. Då har vi valt att föreslå en övergång mellan malmgården och de nya husen för att slippa installera hissar på insidan, ett mycket mer omfattande ingrepp.
Hur höga blir de nya husen?
De nya byggnaderna är tänkta att vara fyra våningar höga ovan mark. I utformningen av de nya husen tar vi stor hänsyn till vård- och omsorgsboendet. Det är avgörande att utformning och planlösningar ger ett bra boende och en god arbetsmiljö.
Till exempel kommer vård- och omsorgsboendet att vara uppdelat i fyra avdelningar, där varje avdelning är designad med två sidor. Detta för att boende lätt ska kunna nå personalen när de behöver hjälp.
Vilken typ av arkitektur har ni tänkt för det nya huset?
Grundidén är att den malmgården även i fortsättningen ska spela huvudrollen i kvarteret. De nya husen kommer att bilda en ny årsring som är anpassad efter verksamhetens behov, dagens krav på nya byggnader, området och malmgården. Vi planerar därför för murat tegel i ljusa, sandstensfärgade toner.
För att skapa tilltalande hus kan vi tänka oss en variation i fasadmaterial.
Jag har läst att Hovings malmgård är ett kulturreservat och att man därför inte får bygga där. Stämmer det?
Med en ändrad detaljplan är det möjligt att utveckla platsen och tillföra nya byggnader. Tidigare användes ’kulturreservat’ som en benämning för ett allmänt skydd och det är därför det nämns i detaljplan. Vi kommer att varsamt rusta upp den gamla malmgården för att ta vara på kulturvärden, samtidigt som de nya husen kommer att förstärka malmgårdens roll som huvudbyggnad på platsen.
Formellt är det bara Igelbäcken som har status som kulturreservat i Stockholms stad.
Flera experter och antikvarier har anlitats för att utreda de kulturhistoriska värden som finns i malmgården, grönytorna och i omgivningen. De har hjälpt till med utredningar för planeringen och grundförstärkningen. De kommer också vara aktiva i det fortsatta renoveringsarbetet.
Är det möjligt att renovera malmgården utan att bygga nytt?
Nej, det är inte ekonomiskt möjligt. Det kostar minst 100 miljoner kronor att renovera malmgården, varav 20 miljoner kronor redan har använts till grundförstärkningen. För att säkra malmgårdens framtid med ekonomisk bärighet och långsiktig användning kommer det att behöva byggas nya hus på platsen. Vi tycker att ett vård- och omsorgsboende i ideell regi är en av de lämpligaste aktörerna för att uppnå det.
Vad har ni för tidplan?
Stockholms stads detaljplanearbete fram till en lagakraftvunnen detaljplan tar normalt några år. Det är därför svårt att ange ett datum för byggstart för vård- och omsorgsboendet. Dock har vi nu kunnat påbörja en varsam renovering av malmgården. Den yttre renoveringen beräknas vara klar till hösten 2024 under förutsättning att rätt material och rätt kompetens finns att tillgå.
Kommer trädgården vara öppen för allmänheten?
Den äldsta delen mot Tegelviksgatan, där den gamla eken står, ska utvecklas och vara tillgänglig för allmänheten. Den kommer att överlåtas till Stockholms stad som park.
Har ni använt er av experter på bevarandefrågor i planeringsarbetet?
Ja, vi har löpande kontakt med flera antikvarier om de värden som finns i malmgården, grönytorna och siktlinjerna i omgivningen. De har hjälpt oss med utredningar för detaljplanearbetet och grundförstärkningen. Vi kommer också ta hjälp av antikvarier i det fortsatta renoveringsarbetet
Hade ni velat riva huset/malmgården för att få bygga mer?
Det har aldrig varit aktuellt, det är ett värdefullt hus på en fin plats.
Varför har det inte byggts bostäder tidigare kring malmgården?
När Einar Mattsson köpte huset med tillhörande tomträtt år 2000 fick vi också löfte om få utveckla bostäder på platsen. Därefter har vi skickat in flera förslag men först 2021 fått beslut om ett start-PM. Eftersom vi via tomträtt hyr marken av staden kan ingen annan utveckla bostäder på platsen.
Vill inte Stockholms stad köpa malmgården?
Vi har frågat Stockholms stad flera gånger under de senaste tjugo åren om de vill köpa tillbaka gården. Men vi har inte uppfattat att det funnits något intresse för det. Oavsett ägare måste en det ske en renovering av malmgården och en nybyggnation är därför en förutsättning för att säkra malmgårdens framtid.
Vill inte någon annan privat aktör köpa malmgården?
Vi har haft några få intressenter under åren. Förslag har funnits på att bygga om malmgården till bostäder och något annat att ha någon form av ideell verksamhet. Inget av förslagen har haft ekonomisk bärkraft eller så har de krävt orimligt omfattande ombyggnation.
---
Om boendet
Vad är ett vård- och omsorgsboende?
Ett vård- och omsorgsboende är till för äldre människor som inte klarar av att bo själva. I folkmun kallas det ofta äldreboende. På ett vård- och omsorgsboende finns omvårdnad hela dygnet med tillgång till exempelvis sjuksköterska, läkare och fysioterapeuter.
Vem ska sköta driften av vård- och omsorgsboendet?
Den ideella föreningen Judiska hemmet.
Hur vet vi att den Judiska hemmet inte flyttar?
Föreningen Judiska Hemmet var det första äldreboendet i Hammarbyhöjden och invigdes 1959, där det ligger än idag. Denna ideella verksamhet arbetar för att ge äldre människor ett bra boende och omsorg och vi känner oss trygga med att verksamheten passar väl in på platsen. Den enda anledningen till att de nu vill flytta är att deras befintliga hus, som de nu befunnit sig i de senaste 65 åren, är i behov av omfattande renovering. En sådan renovering är svår att kombinera med de boendes behov av en lugn tillvaro och därmed behöver de hitta en ny plats för sin verksamhet där de kan vara verksamma minst lika länge som de idag har varit i sina nuvarande lokaler.
---
Arbete med Hovings malmgård
Är Hovings Malmgård i behov av underhåll?
Vi har genomfört grundförstärkningsarbetet på Hovings malmgård, vilket avslutades i november 2021. Efter att ha låtit byggnaden vila i två år för att stabilisera sig, inleder vi nu den yttre renoveringen. I november 2023 skickade vi in vår ansökan om bygglov för att få renovera av fasad och tak.
---
Vad händer nu?
Läs mer om Stockholms stads detaljplaneprocess
Läs mer om stadens arbete med Kvarteret Sommaren 10