Kvarteret Sommaren lyser upp vintern
På östra Södermalm ligger Hovings malmgård som har genomgått en välbehövlig ansiktslyftning. Einar Mattsson har fått bygglov och tillåtelse av Stockholm stad att genomföra ett antal välbehövliga åtgärder på tak och fasad. Huset är byggt mellan 1770 och 1790 men renoverat och ombyggt under seklerna. Åtgärderna är utförda för att efterlikna hur huset såg ut runt sekelskiftet vid 1900. Materialval och metoder har tagits fram och utförts i nära samarbete med en välrenommerad byggnadsvårdsantikvarie.
Foto: Erika Norell/Einar Mattsson
Huset förvärvades av Einar Mattsson år 2000 med löfte om att få utveckla bostäder på tomten. Under årens lopp har Einar Mattsson och Stockholm stad diskuterat vad som ska hända med huset och marken runtom. Med tanke på husets ålder krävs en varsam hantering under upprustningen.
Först förstärktes husets grund, sedan vilade det i två år och nu är arbetet med att lägga om taket, renovera fönster och putsa fasaden klart.
— Vi är väldigt nöjda med resultatet. Det har föregåtts av många utredningar och tankearbete med omsorg om detaljerna. Att säkra upp en så gammal byggnad med respekt för historiken och dagens byggregler är utmanande och dyrt, men nu har huset fått nytt liv, säger Thobias Nilsson från Einar Mattsson Projekt AB.
Kvalitetssäkrat arbete och återbruk
Allt som har gjorts i samråd med en byggnadsvårdsantikvarie Reichmann som kvalitetssäkrat gestaltningen. Vi har sparat och återbrukat så många originaldelar av huset som möjligt. Stora delar av inbrädningen i taket har också kunnat sparas med ny råspont ovanpå. Plåtarbetem, bland annat runt skorstenarna, gjordes innan vi lade tillbaka delar av det återbrukade skiffertaket som kompletterade med ny skiffer. Takkuporna fick också en varsam renovering där delar som inte var genomruttna återbrukades.
Moderna byggkrav möter äldre hantverk
När ny plåt på bland annat tak, skorsten och takkupor lades målade vi den med linoljefärg för att få ett mer tidstypiskt utseende. Plåten liksom andra arbeten följer också de moderna byggregler som gäller för vattenavrinning/takavvattning.
Fasadens nya gula puts
Efter att vi bilat ner gammal puts, injekterat (lagat sprickor) och omteglat tegel förberedde vi underlaget för ny puts. Vi använde sedan mallar av pelare och utsmyckningar för att kunna återställa fasadens gestaltning. Endast målarkalk och kalkputs användes för fasaden och huset lyser nu i sin varma gul ton igen.
Fönster, överljus och portar
De 230 år gamla originalkarmarna har undersökts och restaurerats med nya insticksfönster. Befintliga karmar och överljus (de små fönstren som sitter ovanför dörren) har lagats, spacklats och dåliga delar har bytts ut. Portarna som vi sparat har renoverats, justerats in och hängts på plats. Trots stora brytskador och skicket innan renoveringen så gick de att rädda.
— Att få leda arbetet med huset tillsammans med experter som har hjälpt oss att återbruka materialet är en fröjd och ett privilegium. De nyrenoverade portarna, fönsterkarmarna, fasaden och alla andra renoverade detaljer ger nu huset sin karaktär åter, säger Richard Liljegren, arbetsledare på Einar Mattsson Byggnads AB.
Nästa steg i kvarteret Sommaren 10
Vi har precis monterat ned ställningarna, slutbesiktningen är godkänd och vi har fått ett slutbesked. Nu är planen att återställa marken efter renoveringen, ett arbete som påbörjas efter nyår.