”Jag spanade länge efter öppningar på Einar Mattsson eftersom jag hade hört så mycket gott om företaget”— fredagsporträttet med Helena Stark
Med kikaren i högsta hugg och alltid med lust att trimma buskar och träd, möter vi idag Helena Stark. Hon är en del av vår ambitiösa utemiljö-avdelning som gör fint för både hyresgäster och bin på våra innergårdar och rabatter i anslutning till fastigheterna. Efter längtan att få jobba här öppnades till slut en möjlighet och hon stortrivs bland sina inspirerande kollegor.
Foto: Erika Norell/Einar Mattsson
Berätta, vad är din roll på Einar Mattsson Fastighetsförvaltning AB:s utemiljö-avdelning. Vad gör du?
– Jag är trädgårdsarbetare. Det betyder att jag, tillsammans med kollegorna, jobbar med skötsel av de gårdar som tillhör några förvaltningskunder.
Vem är du, hur hamnade du på Einar Mattsson och vad lockades du av här?
– Jag spanade länge efter öppningar på Einar Mattsson eftersom jag hade hört så mycket gott om företaget. Det kommer väldigt sällan ut annonser för trädgårdstjänster, vilket jag tog som ett tecken på att de som jobbade här trivdes och ville stanna kvar. Till slut kom det en som jag sökte.
Jag lockades av ett större sammanhang än vad jag haft tidigare och ville vara en del av en “riktig” arbetsplats. Ett ställe där du kan känna en samhörighet med andra och där ens arbetsinsats är en del av något större.
Vilken är Einar Mattsson bästa styrka som koncern tycker du?
– Jag tycker det finns en genuin känsla av engagemang och solidaritet. Det tycker jag är fint och betydelsefullt.
Vad har du för bakgrund, vad har du gjort tidigare i din yrkeskarriär?
– Min bakgrund innan jag skolade om mig till trädgårdsarbetare för åtta år sedan är brokig. Jag har bland annat arbetat med systemtester, valutaväxling och varit i restaurangbranschen. Först när jag började arbeta med trädgårdsskötsel så försvann känslan av att vara på fel plats. Jag har alltid längtat ut. Mina tidigare erfarenheter i branschen kommer från arbete med kyrkogårdsskötsel på Skogskyrkogården och från ett mindre skötselföretag där jag arbetade för en stor samfällighet i Nacka. Jag har utbildat mig till trädgårdsskötare och gått en utbildning i arbetsledning inom grönyteskötsel.
Varför är det viktigt med en bra utemiljö?
– Utemiljön är en superviktig för allas välmående och återhämtning. Att kunna gå ut på sin gård och ta en kopp kaffe eller bara andas in frisk luft höjer verkligen livskvaliteten.
Var hämtar du inspiration och kunskap?
– Främst från mina kollegor. Det finns så mycket kunskap, erfarenhet och nyfikenhet hos dem.
Vilken typ av rabatt/plantering är roligast att göra och sköta?
– Personligen gillar jag det enkla, gärna planteringar med olika sorters solitärbuskar. Jag älskar också att klippa gräs och att trimma buskar och träd!
Vilka faktorer måste ni tänka på när ni tar fram förslag på nya rabatter?
– Viktigast av allt är ståndortskrav, det vill säga att det måste vara rätt växt på rätt plats. Biologisk mångfald och hållbarhet är något som vi alltid tänker på, och vi vill också gärna göra våra planteringar pollinerarvänliga. Att välja blommor och växter som hjälper bin och andra viktiga pollinerare.
Vad är du mest stolt över att ha gjort hittills på Einar Mattsson?
– Mest stolt är jag över att vad jag och mina kollegor har skapat på Linnégatan 76. Där har gården gått från betong till en oas för pollinerare. Rabatterna prunkar och är fulla av humlor och andra insekter. Häromveckan hade vi även besök av en Större dagsvärmare som flugit hit hela vägen från Sydeuropa.
Om jag vill lära mig mer om odling, trädgård och utemiljö – vilka poddar ska jag följa, böcker att läsa eller Youtube-kanaler att titta på?
– Min favoritserie är Trädgårdsmästarna, eller Garden Rescue, som det heter i original. Det är en brittisk serie där privata trädgårdar görs om för mindre summor. Växtmaterialet som används på många platser i England går ofta att använda här i Sverige också, så det är kul att se. På Youtube fastnar jag ofta framför klipp med folk som klipper och trimmar på övergivna eller bortglömda trädgårdar. Det finns inget mer tillfredställande än att se något klippa fram en trädgård ur en övervuxen djungel.
Vad har du för intressen?
– Jag är fågelintresserad, så när jag får möjlighet tar jag gärna kikaren och går ut och spanar. Jag tycker också om att gå på konserter. Får jag möjlighet så har jag inget emot att åka en bit för att se mitt favoritband Weezer, min mest minnesvärda konsert med dem är när jag såg dem i Amsterdam.
Vilket är ditt bästa smultronställe i Stockholm?
– Om jag är hemma i stan så tycker jag om att sätta mig på ett kafé eller kanske en bar, med utsikt över folkmyllret i city eller på Södermalm.
Hur ser en drömdag ut på helgen för dig?
– Då är jag i sommarstugan i Hemfosa med en kopp kaffe och med kikaren i högsta hugg. Har jag tur seglar havsörnarna in från kusten.
Vilken av dina personliga egenskaper är du mest stolt över?
– Jag är bra på att hantera olika sorters människor. Det kommer framför allt från mina år i restaurangbranschen och som valutaväxlare. Jag tycker om att hjälpa till och är bra på att handleda.
Vad skänker dig ro och stillhet?
– Både tystnaden i skogen och ljudet i stan.
Berätta något som få känner till om dig.
– Jag är jättedålig på att känna igen ansikten. Så ta det inte personligt om jag inte hälsar när du bytt kläder eller satt på dig ett par solglasögon...