”Ett ypperligt sätt att kvalitetssäkra befintliga och relaterade rutiner" — fredagsporträttet med Matilda Runeskjöld
Inköparen och leverantörsgranskaren Matilda Runeskjöld är en återvändare som älskar familjekänslan i fastighetskoncernen Einar Mattsson. Hon bidrar till att kriterier, lagar och krav uppfylls på byggbolagets etableringar och byggarbetsplatser. Fritiden ägnas gärna åt släktforskning och har lett till ett och annat höjt ögonbryn. Lär känna Matilda lite mer i dagens fredagsporträtt:
Vad gjorde att du sökte dig till Einar Mattsson?
– Jag sökte första gången till Einar Mattsson våren 2016 efter att ha samarbetat med koncernen tidigare som underentreprenör. Min kontakt på Einar Mattsson Projekt AB tyckte att jag skulle passa som handen i handsken här. Så efter mina goda intryck av företaget tog jag steget till en spontanansökan och gick in som junior på inköp. Jag slutade under 2020 för att jobba på ett annat företag, men sökte mig tillbaka hösten 2023.
Du är en av alla återvändare, som slutat här men kommit tillbaka, berätta:
– Jag trivs otroligt bra med ledarskapet från min chef Björn Feldin, som också ger mig utrymme för min ADHD och all energi, tankar och idéer som kommer med det.
Den otroliga familjekänslan som finns på företaget, i min grupp och i stort, betyder väldigt mycket för mig.
Vad har du för roll och vad gör du mer exakt?
– Jag jobbar som inköpare och leverantörsgranskare. Utöver vad rollen som inköpare innebär ingår det i rollen som leverantörsgranskare att granska Einar Mattssons samtliga leverantörer, både befintliga och nya. Jag ansvarar som redaktör för Inköp- och kalkylavdelningens intranätssida och arbetssättet kring erfarenhetsåterföringen från våra leverantörer. Det är även jag som hanterar och svarar på de flesta av mejlen som kommer till vår inköpsavdelning.
Du jobbar även med våra kontroller av arbetsplatserna, särskilt våra byggetableringar, och våra processer kring det. Vad är det som driver dig där?
– Det ingår i min arbetsuppgift som leverantörsgranskare att säkerställa att vi uppfyller vissa krav och kriterier kopplat till våra leverantörer och arbetsplatser. Att arbetsplatskontroller genomförs av oberoende tredjepartsleverantör, är ett av kraven. Jag ser till att det görs och får också resultatet från kontrollen.
Hur genomförs en arbetsplatskontroll?
– Vi använder oss utav en tredjepartsleverantör som kommer till etableringen. De får behörighet till den elektroniska personalliggaren och går sedan ut på arbetsplatsen och kontrollerar samtliga personer som finns på plats. De kontrollerar bland annat personens ID06-kort, ID-handling, att du har rätt utbildning ditt arbete och att du har rätt att arbeta i Sverige.
Du uppfattas som en pigg, energisk och snabb person. Är du det?
– Ja, det skulle jag nog säga. Jag har en ADHD-diagnos som jag har arbetat hårt med, och kommer nog alltid behöva göra det. Diagnosen sitter i huvudet – där går det alldeles för fort – medan kroppen är långsam och ”lat”.
Vad driver dig? Har du någon livsfilosofi eller finns någon yrkesmässig händelse som präglar dina val och värderingar?
– Jag älskar att utveckla och utvecklas. Bra kan alltid bli bättre. Alla är vi människor, alla kan vi göra fel och viktigast är ödmjukheten kring det. Det billigaste priset är inte nödvändigtvis det bästa priset. Det finns alltid en win-win-situation att eftersträva. Du vet aldrig vad den du möter har gått igenom och har för historia, så var alltid ödmjuk.
Hur får ett företag begåvade kollegor att stanna?
– Jag tror att det är viktigt, oavsett roll, att den anställda känner att ens arbete är viktigt. Att man gör nytta och blir sedd och uppmärksammad för det. Ett bra ledarskap från våra chefer krävs och med det även ett flexibelt ledarskap, eftersom vi alla är olika.
Vad är det bästa med att jobba på Einar Mattsson?
– Kollegorna, utan tvekan.
Vad har du för intressen?
– Släktforskning är mitt absolut största intresse och med det har även intresset av samhällshistoria ökat. Att släktforska är ett detektivarbete. När du gör ett fynd, den känslan är svår att slå. Fynden kan dock vara känsliga. På ett år har jag av en slump råkat avslöja för en äldre person att denne är adopterad, upptäckt att min farfar led av posttraumatisk stress efter att varit del av Franska Främlingslegionen. Mitt senaste fynd i våras var en faster som ingen i min släkt kände till …
Vem eller vad fick dig intresserad av det?
– Sedan jag förlorade min pappa i cancer 2016 har jag värdesatt min familj högre och med det även familjens historia. Tanken på att tiden är flyktig, att våra minnen och känslor enbart lever vidare i två eller tre generationer är både skrämmande och fascinerande. Att lyssna på min mormors mamma, när hon på ett inspelat band berättar om sin uppväxt, det är både vackert och mäktigt. Släktforskning är ett sätt att visa respekt och vördnad för sitt förflutna, även det förflutna man inte känner till.
Berätta något som få vet om dig.
– Jag är ”en jäkel” på att steka pannkakor