Einar Mattssons projekt med KTH Dig-IT Lab kan ge smartare digitala tvillingar
KTH Live-In Lab är viktigt för att sprida kunskap inom samhällsbyggnad och till myndigheter som exempelvis Boverket i samband med översynen av de svenska byggreglerna (BBR). Den tekniska infrastrukturen i KTH Live-In Lab och Einar Mattssons studentbostäder har gjort det möjligt att genomföra flera nya forskningsprojekt, och inrymmer idag också KTH Dig-IT Lab.
Delning av data mellan fastigheter (AI-genererad)
KTH Dig-IT Lab är ett av de största forskningsprojekten just nu inom fastighetsbranschen i Sverige. Målet är att göra fastigheter mer digitala i syfte att bla minska fastigheternas energiförbrukning. I projektet bygger alla medverkande företag upp digitala kopior av sina fastigheter, så kallade ”digitala tvillingar”. Kopiorna gör det lättare att förstå och förbättra fastigheterna. Inom ramen för KTH Dig-IT Lab delar alla med sig av sin data och sina erfarenheter för att spara tid och forskningsresurser.
Digitala tvillingar underlättar övervakning, drift och styrning
Einar Mattsson har under året byggt den digitala tvillingen av fastigheten Forskningen 2 som finns på KTH Campus. Fastigheten inrymmer 305 studentlägenheter som Einar Mattsson projekterat, byggt, äger och förvaltar. I de tre huskropparna har vi kopplat ihop olika system som fastighetens sensorer, styrsystem och en BIM-modell. Genom en digital plattform ges realtidsdata som temperatur och koldioxid från varje lägenhet. Något som gör det lättare för en förvaltare att snabbt få en överblick hur fastigheten mår. Vid felanmälningar kan personalen snabbt och enkelt få tillgång till relevant data och kunna justera och styra systemen på distans.
Simuleringar ger smartare digitala tvillingar
Inom KTH Dig-IT Lab-samarbetet driver Einar Mattsson också ett unikt forskningsprojekt tillsammans med företaget EQUA. Projektet handlar om att utveckla den digitala tvillingen genom att utveckla ett på marknaden redan populärt verktyg som används för energiberäkningar och energisimuleringar (IDA-ICE). Det här görs nu i fastigheten Luxlampan 5 på Lilla Essingen.
Målet med den här forskningen är att skapa en digital tvilling som är så smart att den kan lära sig av all driftdata som samlas in från fastigheten. Tvillingen ska kunna föreslå åtgärder innan problem uppstår, vilket kan hjälpa till att förbättra både driftoptimeringen och underhållsplaneringen. Genom att optimera underhållet kan Einar Mattsson förbättra fastighetens ekonomi genom att spara pengar på drift och reparationer.
Digitala tvillingar kräver ny teknisk infrastruktur
Einar Mattsson har under det senaste året gjort stora investeringar för att förbättra den tekniska infrastrukturen, vilket hjälper till att kunna driva framtida forskningsprojekt inom både KTH Live-In Lab och KTH Dig-IT Lab. En av de viktigaste insatserna har varit att uppgradera det övergripande styrsystemet i fastigheterna, lägga till sensorer och göra det enklare att dela och analysera data. Analysen görs via den nya dataplattformen Proptech OS som gör det möjligt att utveckla och testa nya digitala lösningar för fastighetsbranschen.