”Att implementera förändringar i en organisation kräver tålamod och respekt” — fredagsporträttet med Lovisa Sehlin
Lovisa Sehlin jobbar idag med upphandling av ett nytt IT-system. Hon har en bakgrund från andra branscher och myndigheter och gillar implementation och förbättringsarbete. Människor, kultur och kriminologi fascinerar henne och just nu upptar dansformen bachata mycket av hennes fritid. Lär känna Lovisa i veckans fredagsporträtt:
Foto: Erika Norell/Einar Mattsson
Vad gjorde du innan Einar Mattsson?
– Under början av min yrkeskarriär var jag egenföretagare i skönhetsbranschen. Sedan omskolade jag mig till genusvetare och kriminolog, och har arbetat inom myndighetssektorn. Bland annat på Polismyndighetens operativa avdelning där jag arbetade med förundersökningar. Trots möjligheten att bli brottsutredare där, så valde jag att börja i koncernen. Ett val som jag inte ångrar.
Vilken roll har du här idag?
– Idag jobbar jag som IT-projektledare. I min roll planerar, genomför och driver jag olika projekt kopplat till varierande tekniska lösningar. Alltifrån att genomföra en förstudie till att implementera en helt ny systemlösning.
Vad hade du för drömmar som barn?
– Jag ville bli polis. Det höll i sig länge. För två år sedan sökte jag till ett ”snabbspår” för civilanställda med akademisk bakgrund, men jag fick dessvärre inte komma på intervju. Så här i backspegeln känns det som att det var meningen, eftersom jag trivs så väldigt bra här idag.
Vilka yrkesframgångar är du gladast över här på Einar Mattsson?
– Jag är väldigt glad att få driva upphandlingen av ett nytt systemstöd. Det är väldigt roligt att få ro det i land. Eftersom projektet löper över hela verksamheten har jag redan lärt mig massor om våra processer, arbetsroller och lärt känna väldigt många kunniga och inspirerande kollegor. Nu när vi närmar oss slutet ser jag redan fram emot implementationsprojektet.
Du är rolig, lösningsfokuserad och välplanerad. Har du något motto du lever efter?
– Vad kul att du noterat det! När jag lägger upp min arbetsdag utgår jag från principen ”ta den jobbigaste och mest krävande uppgiften först”. Då går allt lättare efteråt. Jag har nog alltid varit fokuserad på resultat och övar mer på att fokusera på resan dit. En utmaning jag har är att sitta ner i båten och låta saker ta sin tid. Ibland är faktiskt den bästa åtgärden att inte forcera fram resultat.
Hur bra tycker du vi varit på att digitalisera koncernen?
– Vi befinner oss på en positiv väg för att utveckla och precisera omfattningen och hur vi ska digitalisera. Att implementera förändringar i en organisation kräver tålamod och respekt för att mognaden inom digitalisering ibland inte kan påskyndas. I fastighetsbranschen har digitaliseringen tagit fart och öppnar upp nya möjligheter. En mer digitaliserad verksamhet kommer gynna vår affär och arbetsmiljö.
Vem har du lärt dig mest av hittills i koncernen, och varför?
– Jag har ju en otrolig chef – Jeanette Skierus – som alltid delar med sig av sina erfarenheter och tips på lösningar på utmaningar längs vägen i olika projekt. Jag lär mig ständigt nya saker från kunniga kollegor. Kompetensnivån är hög inom koncernen och många delar generöst med sig av sina kunskaper.
Hur håller du humöret uppe och stressen nere?
– Jag mediterar ofta då det hjälper mig att hålla mig motiverad, grundad och har en motverkande effekt på höga stressnivåer. Jag tar också stöd av mina kompetenta kollegor i allt från att lösa en klurig uppgift till att få ett gott skratt över en kopp kaffe. Skratt är ett bra sätt att hålla humöret uppe!
När skrattade du så du grät senast?
– Det är lustigt att den frågan kom upp just nu. Jag har precis varit iväg på en helgresa till Spanien där jag träffade en nyfunnen vän. Det som definierade hela resan var att vi hela helgen skrattade så vi grät. Vi hade en sådan där synk som du kan få med vissa personer. Vi skrattade så där som man gör som barn, när man inte kan sluta. Vi kunde till slut inte titta på varandra utan att skrattet triggades, så otroligt underbart!
Vad har du för intressen?
– Jag tycker om att titta på kriminalserier och läsa böcker som baseras på riktiga händelser. Jag älskar att dansa, måla med akrylfärg och lägga pärlplattor i olika kreationer med min dotter. Sist gjorde vi ett avancerat projekt med att göra ett tre-i-rad-spel med pärlor och har fler pågående projekt. Jag har länge kunnat sticka, men nu tänker jag faktiskt avsluta en stickning av en mössa. Jag har massor med påbörjade hobby-projekt som sällan blir klara.
Du tränar och dansar regelbundet. Vilken dans och vilka övningar är dina bästa tips för att hålla sig i form?
– Ja, jag älskar ju att lära mig nya saker och har stor tilltro till att variera sig i både träning och dans, och just nu ligger bachata mig varmt om hjärtat. Bachata är en dans med ursprung i Dominikanska republiken och jag tror att begreppet betyder ”fest”. Testa om du vill ha en utmaning … Annars är bikramyoga mitt heta tips. Det är bra för både stretch, uthållighet och själen.
Om någon skulle få dig att arrangera en rabatt, vilka blommor eller grönsaker skulle du plantera då?
– Oh, la, la. Drömmen är att ha både grönsaker och blommor. Det skulle vara som ett litet orangeri, hänga gröna plantor i tak och på väggarna med blommor som ranunkel, anemon och vallmo. Vallmoblommor är bland de vackraste som finns. I ätbar väg skulle jag ha tomater i olika färger, ruccola och massvis med kryddor. Det skulle också finnas en liten sittplats där du kan sjunka ner i en bra kriminalroman eller måla inspirerande tavlor.
Om du ska tipsa om den bästa podden, favoritserien eller bästa filmen, vad blir det då?
– Då rekommenderar jag sommarpraten i P1. Jag brukar ha som tradition när man åker långt i bilen att lyssna på flera olika. Det är väldigt breda ämnen och du lär dig alltid något nytt. Jag favoriserar Linnea Claesons sommarprat, även om det var några år sedan det sändes. Det var väldigt relevanta ämnen hon tog upp kring hot och kränkningar på nätet, samtycke och civilkurage.
– Jag har så bred smak, gillar allt från spanska eller turkiska dramaserier till dokumentärer om djur eller ”true crime”. Jag kan verkligen inte välja. Och jag föredrar serier eller filmer med koppling till verkliga händelser.
Vilka värderingar har varit viktigast för dig att föra över till ditt barn?
– I mitt föräldraskap försöker jag visa med mina handlingar vad jag menar. Exempelvis att visa hur många gånger jag själv övar på något innan jag blir riktigt bra. Det är mitt sätt att lära mitt barn att vi inte kan allt på första försöket.
– Den viktigaste värderingen som vi har hemma är att man ska samla ihop minst åtta kramar om dagen. Har du inte hunnit samla det under dagen tar vi igen resten hemma på kvällen.
Berätta något om dig som få vet.
– Att jag är bra på att härma och imitera, ibland kan det vara en dialekt, det kan också vara ett sätt att göra en rörelse. Jag plockar upp små egenheter och kan ibland återspegla det på ett roligt sätt om jag får feeling.