”Här finns en speciell gemenskap som jag tycker om”— fredagsporträttet med Mikael Andersson
Idag porträtteras Mikael Andersson, projektledaren för fiber. Med en passion för att alla kan, ska förstå och lära sig mer, sprider han glatt sina kunskaper. Han är förtjust i familjeföretagandet som han har i sig sedan barnsben. Han kan tyckas snabb, men för att spela ett brädspel som tar 1,5 år att spela klart, så visar han enorm uthållighet. Lär känna Mikael:
Foto: Erika Norell/Einar Mattsson
Hur och när hamnade du på Einar Mattsson, och vad har du gjort innan?
− Att jag hamnade här beror till stor del på att jag var projektledare hos en utav underleverantörerna som byggde koncernens öppna fibernät.
Innan har jag jobbat som projektledare, arbetsledare och fibertekniker inom infrastrukturinstallationer med fiber, nätverk och schakt etcetera. Jag har också hunnit med att vara säljare på Hages Tv/Video och även jobbat lite med repro i reklambranschen.
Du är projektledare för installation, drift och utveckling av fiber i Einar Mattssons egna och externa kunders fastigheter, stämmer det?
− Det stämmer att jag idag är projektledare för fiber. Jag ansvarar även för uppkopplingen av fastigheterna och att utrustningen hamnar på rätt plats. Vi behöver sätta upp kablar och sätta upp lämpliga nätverk för att koppla upp postboxar, Aptus (portlås), styrenheter och fläktar med mera.
Vad är det svåraste och lättaste med projektering?
− Det svåraste är att alltid se lösningarna och alltid ha alla svar. Att få alla inblandade att förstå vad som sker och varför vi gör på det sättet vi valt.
− Det lättaste är frihet under ansvar. Att jag har möjligheten att prioritera. Plus att här finns det så många duktiga och ödmjuka kollegor som delar med sin av sina kompetenser och kunskaper.
När man kopplar upp Internet mot fiber i husen så är det flera saker som ska kopplas ihop innan signalen når in i lägenheten. Kan du förklara vilka olika noder som passeras?
− Inte en lätt fråga att svara på med få ord, men … det stora fibernätet i Stockholm ägs av bolaget STOKAB. I detta nät finns O- och A-noder (områdesnod och anslutningsnod). Nätet är byggt som ett spindelnät. Det startar från en O-nod som sedan sprider ut sig till flera A-noder. A-noderna går sedan i sin tur ut till fastigheterna. I fastigheterna sitter utrustning som skickar signal till de boendes kopplingsdosa i respektive lägenhet
Var är det som oftast är fel om Internet slutar att fungera hemma?
− De vanligaste felen är elektronik-fel, alltså inte själva fibern. Fiberkonvertern som ger internet, tv- och telefoni, kallad CPE, sitter i lägenheten. Den kan gå sönder på grund av elfel i själva dosan eller att elsladden till den går sönder. Utrustningen i noderna kan gå sönder eller kan ha programmerats fel av operatören.
Om routern hemma lyser rött, var ska jag börja felsöka?
− Börja alltid med att titta på din fiberkonverterare, CPE:n. Den dosan har lampor på sig och om den lyser rött så ringer du din operatör. Lyser CPE:n grönt så är det med stor sannolikhet fel på routern eller en nätverkskabel i lägenheten. Routern ansvarar din bredbandsleverantör för och du för kablarna till routern.
Du har tillbringat åtskilliga timmar i möten med upprörda människor. Hur orkar du med det och hur agerar du?
− Oj, vilken svår fråga. När jag pratar med upprörda personer så tar jag det bara lugnt, försöker att på ett så enkelt sätt som möjligt förklara vad som har hänt och vad som pågår.
Har du något särskilt motto som du jobbar efter?
− ”Ge en människa en fisk och den är mätt för en dag, lär en människa att fiska och den är mätt resten av livet.” För mig är det viktigt att förklara vad och varför vi gör på det här sättet. Därför uppfattas jag som en person som pratar väldigt mycket. Om de inblandade lär sig och förstår en händelse, blir hanterandet nästa gång något liknande händer så mycket lättare och bättre.
Vad händer på fiberområdet? Blir våra hus smartare? Vad pratar ni mest om i branschen?
− Just nu, av självklara anledningar, så är ordet på allas läppar säkerhet. Hur står vi oss mot cyberattacker, avlyssning och intrång? Smarta hem pratas det också om. Möjligheten att kolla om tvättmaskinen är i gång, om dörrar är stängda etcetera. Marknaden börjar prata om invändiga kameror i kylskåpet så du kan se om du behöver köpa hem mjölk eller inte.
Husen blir definitivt smartare och många fler saker både i fastigheten och lägenheterna kommer kopplas upp. Vi byter exempelvis namn på postlådor och trappuppgångar digitalt från kontoret i stället för att åka ut fysiskt och byta ut lappar.
Vad kännetecknar en god ledare och hur visar man ett gott ledarskap?
− För mig handlar det inte bara om kunskap utan hur du hanterar situationer. En god ledare ska vara lugn, inte vara rädd att lyssna på andra och ta emot idéer. Ha en bra personkännedom och delegera till rätt person eller företag. I stressade situationer ska en ledare vara någon man söker sig till, inte för att man ska ha alla svar, utan mer kunna vara ankaret i ett stormigt hav.
Vem är den bästa chef du haft hittills, och vad präglar det ledarskapet?
− Mikael Zivkovic, min nuvarande, han är den bästa chef jag haft hittills. Han passar in på beskrivningen jag skrev ovan. Han är lugn, han har inte min kunskap inom mitt område men hjälper mig på andra sätt. Han hjälper mig att prioritera och delegera om jag känner mig stressad.
Om du fick vara politiker för en dag, vad skulle du ändra då?
− Ansvar och retorik. Idag skyller vi ifrån oss otroligt mycket. Som politiker kan du påverka otroligt mycket bara genom att ändra hur du pratar och argumenterar och vågar ta på dig ansvar. Jag kan också tänka mig att centralisera sjukvården också, så att vi kan få en helhetsbild och inte skylla på olika organisationsdelars bristande samverkan
Vad är skillnaden med att jobba i ett familjeföretag kontra andra företag?
− Jag kommer från en familj med familjeföretagande. Både farfar och pappa drev byggmaterialsförsäljning. Ett familjeföretag är mindre hetsigt, alla är stolta över produkten och inte bara vinsten. Utvecklingen på familjeföretag är ofta bättre då man kan investera i saker som kanske verkligen lönar sig först om flera år. Det är lättare att komma med nya idéer och förslag. Stämningen brukar också vara mycket bättre, eftersom ledningen bryr sig om företaget, och då bryr man sig också mer om sina anställda.
Vad är bäst med att jobba på Einar Mattsson?
− Att jag kommit tillbaka till ett familjeföretag. Här får jag komma med idéer och tankar om hur vi ska förbättra ”produkten”. Kollegor och ledning tar sig tid att lyssna. Här finns möjlighet att utvecklas. Här kan jag fördjupa mig i nya frågor som energi eller ROT.
Att få möjligheten att jobba med personer som jobbat inom företaget i väldigt många år är smart, tidsbesparande och effektivt. Det är bättre sammanhållning här och en speciell gemenskap bland personalen som jag tycker mycket om.
Hur ser en drömdag ut på helgen för dig?
− Åh, då tar jag rejäl sovmorgon, lagar en ordentlig brunch till hela familjen och bara myser.
Vi tittar på någon film tillsammans eller åker i väg och hittar på något. På eftermiddagen sätter vi på skön musik, korkar upp en flaska vin, spontanbjuder över några vänner, lagar en god helgmiddag ihop och avslutar kvällen med brädspel.
Berätta något väldigt få vet om dig.
− Jag tycker om brädspel. Jag har ett gäng kompisar som träffas en gång i månaden och spelar lite mer avancerade brädspel. Vi har precis spelat oss igenom Gloomhaven som tog oss 1,5 år att slutföra.