”Det är så kul att vi jobbar med återbruk, att vi vill bevara det som går” — fredagsporträttet med Jonas Eriksson
Med stort intresse för gamla byggnader och som rutinerad golvläggare, tar sig Jonas Eriksson sig an rollen som platsledare i våra ROT-projekt. Här njuter han av att få restaurera ett antikt hus fyllt av äldre stavparkett. Återbruk och Einar Mattsson strävan att återställa husen i dess ursprungsstil passar honom perfekt. Lär känna Jonas mer här:
Foto: Erika Norell/Einar Mattsson
Berätta, vad gör du idag, vad har du för roll och ansvar?
– Jag arbetar som arbetsledare. Mitt ansvarsområde sträcker sig från nedmontering av lägenheterna till att de ska byggas upp igen med nya badrum, montering av kök, alla installationer såsom vatten, avlopp, ventilation, fiber och el. Plus målning och de sista detaljerna vi putsar till inför att de tillfälligt utflyttade hyresgästerna flyttar tillbaka.Vad har du gjort tidigare?
– Jag har varit golvläggare i 20 år, så golv är något som jag kan ganska bra. Därför känns det extra härligt att vi behåller och slipar parketten i husen. Just nu är det stavparketten på kvarteret Kvadraten på Blekingegatan som vi restaurerar. Det är en hel del jobb att lägga stav, och vackert dessutom. Så bra att kunna bevara det.Vad är det bästa med att jobba med byggproduktion på Einar Mattsson?
– Det är så kul att vi jobbar med återbruk, att vi vill bevara det som går och rustar upp sådant som är gammalt som kan hålla i många år framåt.Du har fått möjligheten att jobba med ett unikt hus, kvarteret Kvadraten, nu senast. Med så många detaljer och så fint återbruk av parketten, fönster med mera. Hur har det varit?
– Det har bara varit kul att kunna bevara och renovera 100 år gamla fönster som ett exempel. Det är ganska så många utmaningar i ett hus från 1920-talet. Bland annat så behövde vi bygga och placera nya schakt på ett vettigt sätt.Vi har många som jobbat länge i företaget. Många kommer också tillbaka efter att ha slutat. Vad är det som skapar den här särskilda Einar Mattsson-andan tror du?
– Det är svårt att förklara, men Einar Mattsson tar hand om fastigheterna på ett speciellt sätt. Varje fastighet här har en historia som ägarna vill bevara. Det är en skön stämning och jag upplever att alla vill åt samma håll.Det här med dokumentation. I vården kan det vara livsviktigt, för oss är det affärskritiskt. Varför är det så viktigt att ha ordning på dokumentationen i ett byggprojekt?
– Därför att ibland stämmer inte ritningarna med verkligheten. Vi får ibland lösa saker på plats. Jag tar ett aktuellt exempel: vi behövde vi dra om ventilationen i ett projekt för att ventilationsrören krockade med en gammal balk som kom fram under rivningen. När sådant händer är det extra viktigt att dokumentera för att framtida renoveringar ska gå smidigare.Vilka är de största felen vi kollegor gör kring dokumentering? Hur borde vi göra?
– Vi behöver alla planera och ta oss tiden att dokumentera på en gång efter ett möte eller ett beslut. Inte sätta oss i slutet av ett delmoment, en etapp eller ett projekt. Sedan kan vi aldrig vara nog tydliga och för detaljerade. En liten för dig obetydlig sak kan vara avgörande för en annan person i projektet, som påverkar flera andra saker. Dubbelkolla gärna med mottagaren av dokumentationen exakt hur den ska göras.Hur välorganiserad och dokumenterande är du själv?
– Ha haa, även jag kan bli bättre på att sätta mig ner direkt och dokumentera när det blir förändringar i ett projekt.Det sägs att en arbetsledare behöver vara oerhört flexibel – att det krävs i din roll – då du är så beroende av andra. Stämmer det?
– Ja, det stämmer bra. Jag behöver vara kreativ, komma på smarta och effektiva lösningar och alltid tänka två till tre steg längre än alla andra. Jag är i allra högsta grad beroende av entreprenörerna på bygget.Vad händer de dagar du inte alls har lust att vara flexibel?
– Som tur är finns det inte så många sådana dagar. Just då blir det lite mer tid framför datorn.Einar Mattsson är den största privata fastighetsägaren i Stockholm. Vilken är din favoritfastighet i beståndet?
– Jag inte jobbat så länge att jag har full koll på alla, men jag säger nog 1920-tals huset som jag berättat om. I kvarteret Kvadraten finns så många fina detaljer i lägenheterna och även trapphuset är väldigt fint.Vem är du privat och vad har du för intressen?
– Jag bor med min familj i Haninge. Oftast har jag något byggprojekt i gång. Just nu har jag börjat bygga ett Attefalls-hus. Att bygga och renovera funkar som avkoppling för mig. Att få hänga med familjen är alltid kul.Om du ska vara turist i din egen stad, vilket ställe åker du helst till då?
– Då blir det till Stockholms slott och gärna en tur till Gamla stan. Jag gillar ju gamla byggnader …Vad får dig att känna dig harmonisk? Hur hanterar du stress?
– Harmoni är när det blir exakt som man har planerat. Jag upplever att jag jobbar bäst när det är lite för mycket att göra, så stress i viss mån tycker jag är bra för min egen del.Berätta något om dig som få vet …
– Jag börjar få ganska gröna fingrar. Redan i februari sätter jag i gång att odla grönsaker. Allt från tomater till majs och även avokado. Det är också andra året som jag som jag skördar egenodlade vindruvor från trädgården som jag gör vin av.