”Varje uppdrag innebär nya utmaningar och arbetsuppgifterna blir fort väldigt utvecklande” — fredagsporträttet med Dan Gyllbäck
Du har antagligen aldrig mött en mer levnadsglad upphandlings- och inköpsexpert än Dan Gyllbäck. Med seriositet, kompetens och snabbhet får han den mest komplexa avtalsförhandling att framstå i enkelhet. För att inte tala om hans språkliga talanger. Här berättar han om sitt yrke, sig själv och avslöjar sitt mest udda inköp.
Foto: Åke Gunnarsson
Berätta, hur gick det till när du anställdes på Einar Mattsson?
– Jag jobbade med strategiska inköpsfrågor inom försäkringsbranschen när jag blev kontaktad av en före detta kollega som är medarbetare på Einar Mattsson med en fråga om jag var intresserad att ingå i en rekryteringsprocess. Det tog några vändor med rekryterare innan jag satt i ett ljust mötesrum på Rosenlundsgatan med inköpschef Björn Feldin och fick insikter om projektering, byggande och fastighetsägande.
Vad hade du för tankar om koncernen då och nu?
– För mig har Einar Mattsson alltid stått för kvalitet och ett genuint kundengagemang. Det är ett urstarkt varumärke, som präglar bolaget än idag.
Vad har du gjort innan du kom hit?
– Jag har arbetat med strategiska inköpsfrågor inom oljebranschen, läkemedel, vin och sprit, luftfart och på försäkringsbolag.
Vad är det som fascinerar just med inköpsprocessen?
– Målet med att få flera parter nöjda. Min uppdragsgivare i första hand såklart som efterfrågar en vara eller tjänst, men det är viktigt att anbudsgivare behandlas korrekt och professionellt.
Det finns en särskild tjusning i att sätta sig in i olika områden och marknader, lyssna in beställarens krav och att driva inköpsprojekt tydligt och förutsägbart. Varje uppdrag innebär nya utmaningar oavsett om det rör arkitekter, IT-system, takentreprenader eller en stationär tornkran. Arbetsuppgifterna blir fort väldigt utvecklande.
Vad är svårast med att jobba med inköp inom vår bransch?
– Utmaningen är komplexiteten kring regelverk, samtidigt finns en branschstandard för avtalsvillkor vilket är en fördel. Tiden kan också vara pressad och inköpen följer ofta i sekvens med flera beroenden.
I media läser och hör vi om byggbolag som har svart eller illegal arbetskraft hos sina underleverantörer. Hur skyddar sig Einar Mattssons byggbolag sig från sådant?
– Inköpsavdelningen har tydliga riktlinjer och processer för att välja ut och inte minst följa upp Einar Mattssons samarbetspartners i nära samverkan med projekten. Det är viktigt att genomföra kontrollen tidigt. Jag brukar jämföra med en ishockeyrink; Einar Mattsson ska bara ställa förfrågan till ombytta spelare innanför sargen, de som är kvalificerade. Uppfyller man inte Einar Mattsson leverantörskrav då sitter man kvar på läktaren.
Du uppfattas som en enormt kunnig, snabb och detaljfokuserad person, som alltid möter en med ett stort leende. Kan du instämma i den beskrivningen?
– Oj, tack, det var en väldigt fin beskrivning. Jag är nyfiken och trivs när jag lär mig nytt. Här är jag omgiven av otroligt kunniga och vänliga kollegor, då är det lätt att vara glad på jobbet.
Vad driver dig? Har du någon livsfilosofi eller finns någon yrkesmässig händelse som präglar dina val och värderingar?
– Att uppträda tydligt och korrekt. En leverantör som vi nekar ett kontrakt idag kan visa sig bli avgörande imorgon.
Vem har varit din bästa chef hittills och varför?
– Jag har haft förmånen att ha haft flera bra ledare. Jag minns särskilt Helena från läkemedelsbranschen, som tidigt i karriären gav mig stort ansvar och mycket frihet.
Inte nog med dina yrkesbegåvningar, du är också en ofjättrad skribent och skriver krönikor på koncernens intranät. När förstod du att du också har skrivandets gåva?
– Det har jag nog inte helt förstått att jag har. Men det har varit väldigt roligt med ett så positivt mottagande. Krönikorna kom ur frustationen med hemarbete under pandemin. Jag saknade vanliga fikaraster med skratt och diskussioner.
Har du en eller flera opublicerade böcker skrivna?
– Jo, visst. I byrålådan ligger en spänningsroman och en äventyrsberättelse för ungdomar.
När man läser dina alster på intranätet, då slås man över hur imponerad kollegorna blir över att du har en sådan skrivartalang. Vi har garanterat massa talanger inom koncernen som döljs bakom yrkeskunnandet. Hur kan vi som företag få fram de dolda talangerna?
– En klurig fråga. Jag har under mitt yrkesliv separerat yrkesrollen och privatpersonen. Här på Einar Mattsson kändes det naturligt att släppa fram en lite mer personlig sida. Det hänger ihop med företagskulturen, här hjälps vi åt och hejar på varandra. Steget blir inte så stort då. Tror det är bra att fortsätta odla ett sådant klimat.
Vad gör du helst på fritiden?
– Just nu åker jag gärna längdskidor i Ursvik.
Berätta något som vi inte tror om dig.
– Jag har fått genomföra ett rätt häftigt inköp på 23 kilo saffran.
Slutligen. Om du ska ge ett tips till en 18-åring med hela arbetslivet framför sig, vad ger du för tips?
– Det ordnar sig. Gå dit just du vill.