Nyheter / 2022 / ”Lyssna till dem som inte säger något”— fredagsporträttet med Mikael Dimadis
2022-06-16

”Lyssna till dem som inte säger något”— fredagsporträttet med Mikael Dimadis

En av våra mesta livsnjutare, som aldrig säger nej till ett möte där kaffe och något till ingår, är projektledare Mikael Dimadis. En nyfiken, initiativtagande, positiv och pigg person för alla i hans omgivning. Här får vi ta del av hans resa inom koncernen och hur han rör sig obehindrat mellan samba i Rio och gråvattenprojekt i det familjeägda beståndets fastigheter.

Mikael Dimadis projektledare einar mattsson.jpgFoto: John Sandlund

Vad fick dig att söka dig till Einar Mattsson som bolag?
– Jag hade jobbat på börsnoterade Skanska i många år med kommersiella lokaler och förvaltandet av dem. Så jag ville byta perspektiv, jobba i ett mindre sammanhang, gärna familjeägt och testa förvaltandet av bostäder. Jag fick jobb som affärsområdeschef/förvaltningschef här på Einar Mattsson och ville utveckla förvaltningens tjänster.

Idag jobbar du med innovationer. Hur kom det sig?
– Jag blev senare vd för det förvaltningsbolag vi skapade, och på fem år lyckades vi både dubbla omsättningen och antalet kunder. Vi jobbade oerhört mycket, det var så roligt och det blev svårt att få dygnets timmar att räcka till. Jag lyssnade inte på signalerna, och till slut så gick jag in i den berömda väggen. Efter sjukskrivningen kom jag sedan tillbaka till en annan roll. Jag blev projektledare för kontorsprojektet och fick fokusera mer på utveckling. Idag jobbar jag med hållbarhet och forskning inom koncernen. Som ingenjör från KTH är det såklart jätteroligt!

Hur behöver ett bolag fungera för att lyckas med innovationer idag?
– Nyckeln är att kunna backa ut från sitt eget perspektiv och kunna se synergier med andra bolag. Här har vår koncern en unik möjlighet med både projektutveckling, bygg och förvaltning under samma tak. Vi kan samarbeta effektivare av både hållbarhets- och lönsamhetsskäl, men inte glömma bort att det ska vara förvaltningsbart. Dessutom med en teknik som håller över tid.

Varför ska vi forska på fastigheter?
– Dels för att kunna förvalta husen mera hållbart, dels för att det i dag finns så mycket smart teknik som vår bransch kan utnyttja och inte minst kunna sätta nya standarder. Vi har tuffa klimatmål i bolagen; netto noll i klimatpåverkan till 2045 och ska då halvera vår klimatpåverkan till 2030. Då behöver vi hitta nya lösningar.
Jag jobbar nu med två intressanta projekt. Batteriprojektet där vi tillsammans med KTH och Northvolt ska forska kring hur man kan lagra energi från våra solpaneler för att använda när vi som mest behöver det. Ett annat projekt är återvinning av gråvatten, alltså vatten från dusch, bad och handfat. Dels hur vi kan rena och återvinna det på bästa sätt, dels hur vi kan använda värmen från vattnet för uppvärmning av husen. Det gör vi för att kunna minska energiåtgången och behålla en rimlig inomhustemperatur.

Hur investerar du i eller utmanar du din egen innovationsförmåga i vardagen?
– Jag är väldigt tekniknyfiken och testar gärna nya digitala metoder och har utmanat mig själv i att jobba helt digitalt utan papper, testar nya appar i Office365-miljön och följer inte minst bilbranschens omställning från fossilt till el. Jag fascineras över att de konservativa tyskarnas bilmärken som jagas på av den kinesiska bilindustrin liksom Tesla. Den senare som utmanat alla i både industriell utveckling, säkrandet av komponenter i sin produktion liksom bilåkandet i sig.

Hur blir vi ännu bättre på att få in nya idéer och metoder i vår företagskultur? 
– Vi behöver stärka vår kultur än mer med att fånga upp och efterfråga nya idéer och testa nya lösningar för att klara morgondagens utmaningar. Tack vare KTH Live-In Lab så testas redan innovationer i våra fastigheter sedan flera år tillbaka.  

Vilken är den bästa chef du haft hittills?
– Min nuvarande chef, delägaren och koncernchefen Stefan Ränk, var den som gav mig möjligheten att bli affärsområdeschef när jag började på Einar Mattsson. Genom åren har han givit mig möjligheten att utvecklas i flera olika roller och har alltid stöttat mig, i både med- och motgång. Det är jag väldigt tacksam för.

Vilken är den bästa feedback du någonsin fått?
– Lyssna på dem som inte säger något. Vänta in dem som behöver tänka ett tag, fundera igenom saker ordentligt och kör inte på direkt efter att de impulsiva snabbtänkarna spontant tyckt till. Oftast är svaren från de initialt tysta väl värda att vänta in.

Vad gör du helst på fritiden?
– Hänger med familj och vänner. Jag är ju mycket för att fika, sitta ner och samtala, gärna då med kaffe och något till. Jag springer en del, mediterar gärna och älskar att laga mat och njuter av ett riktigt bra vin. En fika en lördagsförmiddag i lugn och ro med hela helgen framför sig, då stortrivs jag.

Vad är det svåraste med att vara förälder?
– Att vara konsekvent. Även att hantera känslan att räcka till som förälder. Men jag försöker bli bättre på att ta vara stunderna vi har tillsammans och att det inte behöver vara så organiserat, utan finna ro i att det enkla är tillräckligt bra.

Vilken bok läser/lyssnar du på just nu?
– Jag läser just nu Björn Natthiko Lindeblads ”Jag kan ha fel”. Björn var en framgångsrik förmögen göteborgare som sålde och lämnade allt och istället blev skogsmunk i Thailand i 16 år. Han kom sedan tillbaka till Sverige utan någonting. Jag har lyssnat på båda hans sommarprat och jag tycker även om hans meditationer på Spotify. Han gör det svåra lättare, det krångliga mindre utmanande och får en att på riktigt förstå att jag inte ska tro på allt jag tänker. Så oerhört trist att han gick bort nyligen. Alldeles för tidigt. Det han delar med sig av är som balsam för själen.

Vilket är ditt bästa resmål?
– Grekland såklart. Eftersom mina föräldrar kommer från Grekland, så ligger det landet mig närmast hjärtat. Min fru och jag gifte oss på Halkidiki, tre osannolikt vackra halvöar. Där finns allt som finns i ett paradis; vacker natur, god mat och sagolika stränder. Så dit åker jag ofta och gärna och träffar släktingar såklart.

Berätta något få vet om dig.
– Att jag älskar att dansa samba, men kan inte dansen, utan gör det ändå. Trots det har jag dansat i den stora Sambodromen (den specialbyggda arenan som inrymmer den årliga paraden) under karnevalen i Rio de Janeiro. Bland plymer och alla människor så märktes det inte så mycket att jag inte kunde. Det var bara att svänga på höfterna i takt med musiken.

Avslutningsvis, hur firar du midsommar?
– Midsommar ska vi fira på Herrängens gård, ett stenkast från där vi bor i Segeltorp. Det en vacker gammal gård med egen brygga vid sjön, nästan som att vara ute i skärgårdsmiljö. Där blir det traditionellt firande med sill, nubbe, sång och dans runt midsommarstången såklart. Jag tycker det är en härlig tradition och jag har barnsligt roligt då

Felanmälan
Fråga oss