”Kan du få alla att samarbeta, så leder det till ett lyckat projekt” — fredagsporträttet med Fredrik Isaksson
Idag möter du Fredrik Isaksson. Med bakgrund som plattsättare och arbetsledare har han sedan vidgat sina erfarenheter i koncernen under åren. Det börjande med astronautdrömmar, sedan blev det byggnation och idag är han en erfaren renoverare som är förtjust av familjeföretagets ROT-process och har ett särskilt intresse för återbruk.
Hej, vem är du och vad gör du på Einar Mattsson?
– Jag heter Fredrik och är platschef i renoveringen av kvarteret Luxlampan 5 på Lilla Essingen.
Hur har din yrkesbana på Einar Mattsson sett ut?
– Min tid här startade när jag började som praktikant på Einar Mattsson Byggnads AB 2015. Sedan blev jag arbetsledare 2017 i kvarteret Limkakan. Därefter jobbade jag med kvarteren Grönsö, Dymmelveckan och Ugnen som arbetsledare. Nu är jag platschef på Luxlampan.
Minns du din allra första arbetsuppgift i branschen?
– Jag är plattsättare i grunden så min första uppgift var att bära kakel, och jag hade en min mentor som lärde upp mig. Allteftersom lärde jag mig det yrket. Det tar tid att bli en riktig duktig hantverkare. Det är som med annat. Ju mer du tränar, desto duktigare blir du.
Vilken var den första uppgiften på Einar Mattsson?
– Min första uppgift som praktikant var att märka upp alla skåp med lappar i alla kök. Så gör vi för att lätt kunna sortera och hålla koll på vilken lucka som satt var när vi sedan ska återmontera dem.
Vilka är de viktigaste sakerna en platschef hanterar?
– Människor. På ett projekt har du så mycket folk omkring dig till din hjälp, både kollegor och underentreprenörer, och alla är unika individer. Kan du få alla att dra åt samma håll och samarbeta, så kommer det alltid att leda till ett lyckat projekt.
Är du bra på ditt jobb?
– Jag hoppas och tror det. Efter mina år som arbetsledare inom koncernen så dök det upp en möjlighet att testa yrket som platschef. När jag fick frågan bad jag om lite betänketid, och sedan beslutade jag mig för att våga prova på det.
Hur är det att vara spindeln i nätet?
– Kul, lite skrämmande och väldigt lärorikt.
Det här med stress lär en platschef vara bra på att hantera. Hur hanterar du dagar när allt verkar hända samtidigt och du behövs på flera ställen samtidigt?
– Jag involverar mina kollegor i nästan allt gällande projektet. På så sätt har vi alla koll på vad som ska göras och vad som då gäller i alla moment. Det är också lättare att delegera när man behövs på flera ställen samtidigt. Går inte det, så får jag prioritera om.
Vad hade du för barndomsdrömmar?
– Då ville jag bli fotbollsproffs eller astronaut.
Inom Einar Mattsson-koncernen jobbar vi alla med ständiga förbättringar. Vilka är de tre viktigaste förbättringarna som har skett för dig?
– Utvecklingen av ROT-processen. Där finns allt jag behöver. Vi har strukturer och arbetssätt för hur vi ska jobba in förbättringar om vi hittar några.
Vad, hur och var bygger Einar Mattsson om tio år?
– Jag att vi som jobbar med renoveringar och tillbyggnationer, ROT, kommer att ha kommit ännu längre i vårt återbruksarbete. Då tror jag att vi och branschen till ännu större del klarar av att restaurera ännu mer inredning, fler ytskikt etcetera.
Var och hur återhämtar du dig?
– Med en bra bok eller en skogspromenad.
Hur ser den bästa favoritdagen på helgen ut?
– Sover ut ordentligt och sedan dricker jag kaffe till nyhetsmorgon på tv. Sedan tar jag en löprunda och åker sedan och handlar inför middagsbjudningen med familj och vänner. På kvällen äter vi gott, jag skrattar mycket och länge och sedan somnar jag på soffan till någon trött serie, typ Kvinnofängelset. Ha ha.
Vad läser du för bok just nu?
– Jag har precis läst ”Där kräftorna sjunger”. Den var väldigt bra. Välskriven och med en fin twist på slutet. Annars så lyssnar på väldigt mycket poddar i bilen. De handlar oftast om fotboll, men det kan också bli avsnitt från P3 Dokumentär.
Berätta något vi inte vet/tror om dig.
– Jag hade skådespelar-ambitioner under en kort period i livet. Min enda filmroll, hittills, var som gärningsman vid ett knivbråk i Bagarmossen på en rekonstruktionsfilm i Efterlyst på TV3.
Vad ger du för råd till en 18-åring som ska välja yrkesbana?
– Ha inte bråttom med din yrkesbana eller högskoleutbildning, jag vet knappt vad jag vill bli när jag blir stor. Testa dig fram, det är aldrig för sent att sätta sig i skolbänken igen.