Nyheter / 2022 / ”Genom att ställa frågor till experter inom ett visst område lär du dig massor” – fredagsporträttet med Emma Beck-Friis
2022-04-21

”Genom att ställa frågor till experter inom ett visst område lär du dig massor” – fredagsporträttet med Emma Beck-Friis

Lugn, trygg och med ett varmt leende träffar du alltid på Emma Beck-Friis. Kanske är det dagarna på Gotland mellan verksamhetsutvecklingsarbetet som gör avtryck? Digitalisering, utveckling och fokus framåt är av högsta vikt för Emma. Goda relationer och att förstå varandra är nyckeln till all framgång.

 

Emma beck friis_Einar mattsson.jpgFoto: Erika Norell

Hur fick du talas om och hur hamnade du på Einar Mattsson?
– Jag har hört och läst gott om företaget sedan jag sökte jobb efter mina studier på Malmö Högskola. När jag kände att det var dags för nästa steg i karriären så kändes det spännande och jag sökte mig medvetet till den familjeägda koncernen.

Vad är digitalisering för dig?
– Det är en stor fråga och många saker som landar under begreppet “digitalisering”. För mig hänger digitalisering och effektivisering ihop. Med digitalisering får vi stöd i vardagen att effektivare utföra våra arbetsuppgifter. Det kan också effektivisera ett arbete som annars hade behövt göras manuellt. Som i sin tur ger oss mer tid att jobba mer kvalitativt med annat eller tid för att lära oss nya saker.
I takt med att vi och samhället blir mer digitaliserat blir den personliga kontakten allt viktigare med våra kunder och inte minst oss kollegor emellan.

Kommer förbättringsarbetet med processerna som du jobbar med även att öka våra hyresgästers engagemang och välmående?
– I processarbetet kommer vi gemensamt fram till det bästa arbetssättet för oss, kunderna och såklart de boende. Kan vi hålla samma goda kvalitet oavsett vem som hanterar ett ärende så kommer det att märkas ute hos de boende och hos våra kunder. Många moment som påverkar de boende går dessutom att “väva in” i processarbetet, som hur och när vi kommunicerar med kunderna och de boende och hur omfattande kommunikationen är.

Många svarar ofta ”ja” på att man vill se en förbättring, men få vill ändra på sig själva. Hur hanterar du förändrings-obenägna personer? Har du några tips att dela med dig av?
– Framför allt tror jag att det handlar om att förstå varför är personen angelägen om att hålla fast vid ett invant mönster. Hänger det ihop med trygghet eller ovisshet? Kan vi förstå varför har vi kommit långt i att kunna ”nysta upp knuten” och komma framåt. Det kan givetvis vara svårt ändå att förändra ett invant beteende. Det är som med allt annat, att vi tränar på det tills det blir ett invant mönster.

En del i ditt jobb handlar om att förändra beteenden. Vilka beteenden har du själv förändrat under åren som anställd?
– Det är säkert många beteenden som har formats under åren. Det jag tänker mest på är tålamodet och att be om hjälp. När jag kör fast idag är jag inte längre envis och tycker att ”jag kan bäst själv”. Något jag fortfarande övar på.

Koncernen jobbar mycket med fokus på hållbarhet. Vilka är de viktigaste insatserna att göra där tänker du kring fastighetsförvaltning?
– Hållbarhet är ett stort begrepp som innefattar så många olika delar. Vi behöver få in detta som en naturlig del i vardagen, inte punktinsatser som ska göras, utan ett löpande arbete och ett arbetssätt där det tänket redan är involverat.

Vilka är dina bästa källor för att hänga med i dina frågor?
– Jag håller mig uppdaterad genom att följa relevanta företag på LinkedIn och genom att prenumerera på nyhetsbrev från aktörer i branschen. Att prata med sina kollegor ett jättebra sätt att hålla sig uppdaterad. Genom att ställa frågor till de som har expertis inom ett visst område så lär du dig massor. På Einar Mattsson finns massa experter och specialister.

Vem inspirerar dig mest i livet?
– Just nu mina barn.

Du har ett ställe på Gotland. Har du någon koppling dit eller vad fick dig att ta steget dit?
– Varken jag eller min man har någon koppling till Gotland, men insåg hur mycket vi tycker om ön när vi spenderade en semestervecka där för några år sedan. Med två små barn längtade vi också efter ett eget ställe att få landa på under sommarveckorna. Valet föll då på Gotland.

Vilket är favoritstället på ”öjn” förutom ert sommarställe?
– Vi älskar att sola och bada på Västergarn. Där finns också en mysig liten lanthandel där man kan handla allt från lokalt odlade grönsaker till inredning och riktigt god fika.

Odlar du, och i så fall vad?
– Jag har verkligen inga “gröna fingrar”, men önskar att jag hade. Vi köpte två pallkragar i somras som vi odlar hallon och kryddor i. Jag har även försökt mig på ett olivträd och ett citronträd, men båda verkar ha dött under vintern. Pallkragen har stått i en stor vattenpöl, så vi får kanske fundera på andra växter, eller byte av placeringen för pallkragen framöver ...

Vilken bok läser du just nu?
– Jag lyssnar just nu på ljudboken “Drunkna inte i dina känslor” av Doris Dahlin och Margareta Hägglund. Det är en väldigt intressant bok som handlar om hur du hanterar dina känslor och hur du kan förstå dig själv bättre.

Avslutningsvis, finns det någon devis som är ledstjärnan i ditt arbete?
– Jag försöker att ha en positiv inställning till det mesta och är generellt väldigt lösningsorienterad. Det har hjälpt mig många gånger i mitt yrkesliv.

Felanmälan
Fråga oss