Följ med på stadsvandring i Einar Mattssons fotspår på Södermalm
Bostäder är vår hemmaplan och extra hemma känner vi oss på Södermalm. Här har vi vårt huvudkontor. Framförallt har vi ett fastighetsbestånd här, som är en viktig del av oss och staden. Stadsvandringen med ett urval av fastigheterna leds av vår ciceron Ludvig Striem, idag gruppchef på Einar Mattsson Fastighetsförvaltning AB, och med ansvar för fastigheterna på Södermalm.
Illustration: Edit&Björnen
Vi börjar i kvarteret Magistern 2, Torkel Knutssonsgatan 37–39
”När jag började på Einar Mattsson fanns vårt huvudkontor här i fastigheten. Till sist växte vi ur lokalerna och flyttade till Rosenlundsgatan, några kvarter bort. Det fina med vår flytt var att den gav plats för nya verksamheter att etablera sig. Idag finns här en stor cykelaffär och tjejgymet Rosa Skrot, liksom topprenoverade lokaler på plan 1 och en förskola på baksidan. 2021 fick vi förmånen att välkomna Situation Sthlm i gatuplanet. Här fick de fräscha lokaler som vi hjälpte till att skräddarsy för verksamheten. 2022 kommer vi dessutom att renovera utemiljön.”
För att fortsätta vidare till kvarteret Bergsgruvan större 52, Timmermansgatan 38 A–B
”Den här fastigheten förvärvade Einar Mattsson på 1960-talet. Fastigheten bestod av två hus, ett som var byggt 1910 och ett som var äldre. Det sistnämnda behövde rivas och vi byggde upp ett nytt 1971. I en första etapp har vi nu totalrenoverat 1910-huset. Det har skett varsamt och vi har till exempel renoverat de fina gamla fönstren och försett dem med energiglas. Vinden har vi byggt om helt och möjliggjort ett litet antal attraktiva vindslägenheter som tillför området nya efterlängtade möjligheter att bo. Den andra etappen i ombyggnationen startar 2022.”
Så kommer vi till projektet ”Två torg” invid Mariatorget
”Det här projektet är faktiskt inte Einar Mattssons, men jag vill passa på att berätta om det av andra skäl. Bakgrunden är att Stockholms Stadsmission bygger Mötesplats S:t Paul intill S:t Paulkyrkan, där kyrkans lilla torg möter Mariatorget. Här vill Stadsmissionen utveckla sin verksamhet och bidra till att ännu fler människor i utsatthet kan få hjälp. Från Einar Mattssons sida vill vi stödja Stockholms Stadsmissions långsiktiga engagemang. Därför har vi valt att vara med och finansiera projektet. Nu ser vi fram emot invigningen i september 2022.”
Sedan har vi kvarteret Schönborg 6 i korsningen S:t Paulsgatan 2/Götgatan 22
”Det här blev en renovering som vi är enormt stolta över. Det handlar om en ikonisk byggnad i ett attraktivt läge, byggd av Hufvudstaden 1960 och förvärvad av Einar Mattsson 2004. Huset är grönklassat som historiskt värdefullt och renoveringen skedde i samarbete med en bebyggelseantikvarie. En av alla utmaningar var att bevara det tidstypiska och samtidigt modernisera alla funktioner efter dagens krav på bostadshus. Enbart fönsterrenoveringen var i sig ett enormt projekt. En annan utmaning som vi lyckades med var att få attraktiva lokalhyresgäster i form av bra restauranger samt ett co-working-koncept till de rymliga kontorsytorna. Att kvarteret nominerades till årets ROT-projekt 2020 blev pricken över i.”
Vi tar oss till kvarteret Roten 1 på Tjärhovsgatan 35–43
”Att hyresgäster är nöjda och trivs är jätteviktigt för oss, och i kvarteret Roten får vi genomgående höga betyg. Fastigheten är relativt modern sett till installationerna, den byggdes 1994, så vi ägnar oss framförallt åt förebyggande underhåll. Vi har nyligen sett över skalskyddet, bytt hissarna, renoverat ytskikt och gjort gården fin. Här har många hyresgäster bott hos oss länge och det finns en gemenskap som vi gärna stärker. Vi är även måna om våra lokalhyresgäster, två restauranger. Deras närvaro är ett mervärde för alla som bor och rör sig i området.”
Dags för kvarteret Bondetorpet 25 på Katarina Bangata 29
”Nu närmar vi oss Nytorget och även i de här kvarteren är det lätt för våra hyresgäster att trivas, det ser vi i våra hyresgästundersökningar. Bondetorpet 25 har ingång från Katarina Bangata, medan vår andra fastighet i kvarteret, Bondetorpet 21, vetter mot Skånegatan. Husen delar innergårdar med varandra, vilket har gjort att hyresgästerna hela tiden haft tillgång till en gård när vi etappvis har renoverat gårdar, tak och fasader i bägge fastigheterna. En fin detalj är att vi bytt till riktiga ekdörrar i entréerna. Med rätt omvårdnad kommer husen att vara lika fina om 100 år. Det kallar jag långsiktighet.”
Så har vi nått fram till vår sista anhalt i denna vandring, kvarteret Persikan/Söderdepån i korsningen Bondegatan/Tegelviksgatan
”Nu har vi kommit till sista anhalten på vår vandring i innerstaden. Här finns ärligt talat inte så mycket att se i Einar Mattssons kvarter, ännu. Byggnationen har startat och resultatet är väl värt att se fram emot: Här uppför vi två fastigheter i samma kvarter, Persikan med 121 hyreslägenheter och Söderdepån med 99 bostadsrättslägenheter. Med andra ord tillför vi Södermalm ett nytt attraktivt läge med över två hundra bostäder som passar en bred målgrupp. Förr var här ett bussgarage. Nu blir det en hållbar livsmiljö för många. Det är precis så vi vill skapa värde på Södermalm, ja, i hela Storstockholm”, avslutar Ludvig Striem, och tackar för din uppmärksamhet.
Kuriosa:
Einar Mattssons äldsta fastighet
Vår äldsta fastighet heter Bondetorpet 21 och ligger på Södermalm. Den uppfördes för nästan 140 år sedan och är idag en del av Einar Mattssons bestånd. Genom åren har fastigheten vårdats och utvecklats för att möta nya behov. Nyligen fick huset nytt tak, ny fasad, ny gård och fönster med energiglas. Nu kan huset leva i minst 100 år till. Med samma långsiktiga inställning fortsatte vi under 2021 att vårda våra befintliga fastigheter och samtidigt placera nya områden på stadskartan, som du kan se ovan.