”En trygg bransch som ständigt är aktuell och därmed alltid i utveckling” — fredagsporträttet med Johanna Tappert
Undervattensrugbyspelande, glada och snälla Johanna är en av de sportigaste på förvaltningen. Med sina tidigare erfarenheter och kunskaper driver hon på verksamhetsutvecklingen inom koncernens fastighetsförvaltning. Ett besök i Lövhagen i Nynäshamn rekommenderar hon liksom att testa på Capoeira. Här är veckans fredagsporträtt med Johanna Tappert:
Vad har du för uppdrag och hur ser din vardag på jobbet ut?
– Mitt nuvarande uppdrag är som projektledare inom Einar Mattsson Fastighetsförvaltnings verksamhetsutveckling. En varierande roll där min främsta uppgift just nu är att utveckla och driva våra processer och projekt inom våra digitala plattformar. Jag är även med och stöttar fastighetsdriften med viss ekonomisk uppföljning.
Berätta lite kort om din yrkesbakgrund för dem som inte känner dig.
– Jag har ingen traditionell fastighetsförvaltningsbakgrund utan har en lite annan yrkesbakgrund som ekonom. Som ung lockade världen utanför så jag lämnade trygghet med jobb och lägenhet i Stockholm för att arbeta utomlands. Med lite tur och envishet ledde det mig till utbildning och arbete som både dyk- och skidinstruktör. Väl hemma igen efter sex år så ville jag fortsätta arbeta med turism och människor och vidareutbildade mig inom storstadsturism och projektledning. Genom utbildningen kom jag i kontakt med eventbranschen och jobbade flera år där. Mina tidigare yrkesval har gett mig goda erfarenheter att dra nytta av för fastighetsförvaltningens del.
Vilka är fördelarna med att jobba i fastighetsbranschen?
– En trygg bransch som ständigt är aktuell och därmed alltid i utveckling.
Varför ska man jobba i Einar Mattsson-koncernen?
– För att det är en trygg och stabil koncern. Jag uppskattar att koncernen har en lång historia att falla tillbaka på och att vi tar avstamp från den långa erfarenheten som finns inom koncernen för att vara med och utveckla framtidens boende.
Vilka faktorer upplever du är de viktigaste för att trivas på en arbetsplats?
– Den interna kulturen, att det finns en god företagskultur som smittar av sig i alla led inom företaget. Jag tror på en arbetsplats där allas olikheter och kompetenser tas tillvara på och en arbetsplats som är fri från diskriminering, där allas lika värde respekteras.
Hur får vi lättrörliga yngre generationer att stanna längre? Hur ska vi locka generation X, Y och Z att komma till oss?
– Jag tror att fler och fler letar efter trygghet och stabilitet och därför lockas av oss som företag. När andra delar av världen känns skakiga kan en trygg och stabil arbetsplats vara mycket värt. Det jag tycker att vi behöver arbeta mer med, är att visa på vilka utvecklingsmöjligheter som finns inom koncernen. Därigenom tror jag vi kan visa vilka delar som kan locka de olika generationerna att vilja stanna längre. På Einar Mattsson stannar man generellt sett länge, vissa väldigt länge.
Einar Mattsson Fastighetsförvaltning AB har vuxit som bolag under åren du jobbat här. Hur har det märkts?
– Oj, vilken svår fråga. Den främsta utvecklingen har jag sett i mitt arbete med fastighetsdrift eftersom det är den gruppen jag sett på nära håll. Jag har fått vara med på den resan med att stärka bolagets ekonomiska resultat och utvecklingen och uppbyggnaden av den växande interna strukturen. Som är väl uppbyggd med olika grupper och roller. En struktur som fungerar väl och som nu även applicerats på vår administrativa förvaltning.
Varje år arrangeras Fokus Drift-dagen, en dag där administrativa tjänstemän byter plats med alla dem som arbetar ute i fastigheterna med fastighetsdriften. Vad resulterar det i?
– Efteråt brukar alla lyfta att dagen gett dem nya perspektiv och att det är positivt att få se varandras vardag. Det leder till en ökad förståelse för vilka utmaningar ens kollegor ställs inför. Alla har fått lära sig något nytt och fått nya perspektiv.
Du är alltid så glad och sprider glädje. Har du något motto du lever efter?
–Tack, det var kul att höra. Det motto jag ofta brukar falla tillbaka på är att jag behandlar andra som jag själv vill bli behandlad. Glädje smittar av sig och efter många år inom turism och event har jag med mig många goda exempel på att det fungerar. Det ger så mycket att lyckas vända en upprörd gäst/deltagare till att lämna den personen med en positiv upplevelse.
Vem har du lärt dig mest av hittills i koncernen, och vad har du lärt dig?
– Jag lever efter devisen att vi alla sitter inne med olika kunskaper som vi kan dela med oss av. Så jag kan garanterat säga att jag lärt mig något av alla personer jag jobbat med inom koncernen. Nu under det senaste året har jag lärt mig enormt mycket om våra digitala lösningar och alla möjligheter som finns inom de olika systemen.
Vad drömde du om att bli som barn?
– Det fanns många olika drömmar, bland annat ville jag bli simlärare och designer.
Har du ett smultronställe i Stockholm som alla borde besöka?
– Ja, Lövhagen i Nynäshamn, ett fantastiskt fint område med fina spår i skogen. Rekommenderar varmt att ta en promenad genom skogen för att uppleva den härliga stranden med en utkiksplats ut mot havet.
Du tränar och tävlar i undervattensrugby. Berätta, hur kommer det sig att man börjar med det?
– Jag började med undervattensrugby efter mina år utomlands, när jag inte hade möjlighet att dyka varje dag. Ville ha en ny hobby som innehöll aktivitet under vattnet. Nu har jag tagit en längre paus från undervattensrugbyn på grund av en skada i handen. Jag skulle ha gjort comeback förra året, men då kom pandemins andra våg med full kraft och stängde ned simhallarna.
Vad har du för andra intressen?
– Nu under hösten har flera aktiviteter kommit igång igen, så nu tränar jag Capoeira, en afrobrasiliansk kulturtradition, där kampkonst med inslag av musik, sång, dans ingår. Senare i höst/vinter kommer hela familjen förhoppningsvis åka både skidor och skridskor.
Om du fick välja att träffa en person en hel dag, vem skulle du välja?
– Min gammelmoster.Jag önskar att jag hade kunnat spendera mer tid med henne i vuxen ålder. Hon hade så mycket att berätta och ringde mig alltid oavsett vilken del av världen jag befann mig.
Hur blir jag den ultimata grannen?
– Ett vänligt bemötande och att alltid hälsa på grannarna, skulle jag säga. I vårt hus hälsar alla på varandra och hjälps åt. Under pandemin blev det mer socialt umgänge ute på gården, vilket bidragit till ännu bättre grannsämja. Förra året hade vi exempelvis halloweendisco ute i ösregnet!
Slutligen, hur hanterar du stress och vilket är ditt bästa avstressningsknep?
– Generellt sett så hanterar jag stress bra. Turistbranschen är en bra skola för att lära sig hantera stressade situationer. Under pandemin när det blivit många och långa stressiga dagar framför datorn har jag upptäckt alla guidade meditationsprogram som finns på bland annat Spotify. De har verkligen fungerat bra för att kunna koppla av, koppla bort allt och bara vara närvarande i stunden. Så det är mitt bästa avstressningsknep just nu