”Einar Mattsson har väldigt gott renommé” — fredagsporträttet med projekteringschef Amar Sacirovic
Idag möter du en av den familjeägda koncernens färskaste rekryteringar. Amar Sacirovic är ny projektchef på Einar Mattsson Byggnads AB och här får vi lära känna honom lite närmre. Hans största förebilder finns i släkten, han tillbringade semestern i blåställ, har fint sommarminne från Vaxholm och har dessutom en oanad karriär bakom sig i en helt annan bransch. Varsågod, dagens fredagsporträtt:
Du kom till koncernen ganska nyligen. Hur fick du reda på jobbet och vad kände du till om familjeföretaget innan?
— Det var faktiskt en rekryterare som kontaktade mig angående tjänsten och vars presentation av företaget fångade mitt intresse. Jag kände till Einar Mattsson sedan tidigare då företaget har ett väldigt gott renommé och verkar i samma bransch som min tidigare arbetsgivare. Fullt så påläst var jag inte initialt.
Vad var det som de berättade som fick dig att bli intresserad?
— Det som väckte intresse var helheten. Att hela processen med projektutveckling, byggnation och förvaltning av egna fastigheter finns inom Einar Mattson ingav förtroende och gjorde mig nyfiken.
Du är utbildad ingenjör vid KTH. Vad har du för utbildningar och erfarenheter som hjälper dig utföra ett bra jobb idag?
— Vid KTH så studerade jag med inriktning mot byggteknik och design. Under min tid i branschen har jag också gått många olika kurser. Hittills har jag hunnit med roller som mättekniker, arbetsledare, entreprenadingenjör, projekteringsledare och nu rollen som projektchef. Projektchefsrollen har jag haft sedan 2015. Från varje roll har jag kunnat ta med något som hjälpt mig vidare i min utveckling och som stärkt mitt engagemang.
Vad drömde du som barn om att bli som vuxen?
— Jag minns inte riktigt, men eftersom jag alltid gillat bilar och motorsport så var det med säkerhet något relaterat till det. Säkerligen att bli Formel-1 förare eller liknande.
Är du lik dina släktingar? Finns det någon särskild person i din närhet som inspirerat dig?
— Det är många i min närhet som har inspirerat mig på olika sätt genom mitt liv, men mina föräldrar är de som inspirerat mig mest. De fick lämna allt bakom sig och fly från ett krigshärjat Bosnien med två småbarn i famnen med inget mer än en resväska med kläder, för att med nya krafter börja om sina liv i ett nytt land med nytt språk etcetera. De gav aldrig upp när det var som svårast. Det är väldigt inspirerande.
— Jag tycker själv att jag är väldigt händig, så jag vill säga att jag är mest lik min bortgångne farfar. En man av den gamla skolan. Han var en självlärd hantverkare som kunde laga och bygga det mesta. Han hade kunskaper inom hela byggkedjan, så av honom lärde jag mig en del inom bygg, VVS och el.
Vad är det roligaste med din roll nu på Einar Mattsson?
— Det är många delar som gör rollen så rolig. Dels överblicken — att kunna se hela processen framför sig, nuläget, var vi ska och utvecklingen under tiden. Dels mitt team — att jobba med så många kunniga kollegor och ta till sig av deras kunskaper. Jag ska göra mitt bästa för att uppmuntra dem att våga utveckla och bredda sig.
— Sedan är resultatet är alltid spännande. Att kunna se hur vi ständigt förändrar stadsbilden och skapar mervärde och höjer livskvaliteten för nuvarande och framtida generationer.
— Den största utmaningen personligen är att sätta sig in i ett nytt arbetssätt och skaffa nya rutiner. Jag har tillbringat över tio år hos min förra arbetsgivare, så det finns en del vanor och arbetssätt som behöver anpassas till nya verksamhetssystem.
Hur odlar man en bra kultur internt på bästa sätt?
— Det låter som en klyscha, men jag tror på att ha högt i tak internt. Jag tror helhjärtat på att utvecklingen främjas av en kultur där vi vågar ha högt i tak och där alla vågar göra sig hörda. Jag tror även starkt på att hitta varandras kvaliteter och bygga samspelta team där styrkor och svagheter kompletterar varandra på bästa sätt.
Vad är ledarskap för dig?
— Att vara lyhörd och tydlig inför sina medarbetare. Att uppmärksamma och stötta dem i deras egna och därmed företagets utveckling. Med tydlighet i alla led blir vi också som mest effektiva och långsiktiga. Vi presterar bättre och mår bättre som personer ju färre oklarheter som finns. På så sätt främjar vi kvaliteten och tar utvecklingen framåt.
Hur är du som person?
— Jag beskrivs oftast av andra som lugn, och den beskrivningen håller jag med om. När det blåser som hårdast, så föredrar jag att behålla lugnet och ta mig tid för att analysera situationen och ta ett genomtänkt och väl avvägt beslut för nästa steg.
Vad har du för intressen?
— Utöver byggandet i arbetet och även en del hemma, så tillbringas tiden med att umgås med familjen och hitta på aktiviteter tillsammans med barnen. Själv försöker jag ta mig tid att promenera eller cykla mountainbike så ofta det går. Gärna med bra musik i hörlurarna.
Vad har du gjort under din semester?
— För min del har semestern tillbringats i ett blåställ med en skyffel i handen. Vi håller på och bygger en större komplementbyggnad hemma. Startbesked och alla bygglov blev precis klara före semestern, så dagarna har mest handlat om att dra igång diverse markarbeten.
Hur såg den allra bästa sommardagen ut?
— Den bästa sommardagen utan tvekan var när hela familjen tog en paus från byggprojektet hemma och begav oss ut till Vaxholm. Där hade vi en heldag tillsammans med massor av lek och skoj i solen.
Vilka är dina bästa tips att komma igång efter semestern?
— Ta det lugnt och var systematisk. Det är lätt att sätta morgonkaffet i halsen när man möts av en överfull mejlkorg av all oläst e-post och de chatmeddelanden i Teams som ramlat in under semestern. Ta det bara lugnt, var systematisk och tackla en uppgift åt gången.
Berätta något om dig som väldigt få vet.
— Jag har haft en ganska aktiv DJ-karriär tidigare i livet med otaliga spelningar i Sverige och även utomlands. Idag hålls den aktiviteten vid liv mest som en rolig hobby.
Hur skapar man den bästa spellistan på sin musikplattform?
— Det finns nog ingen rätt mall för den bästa spellistan. Ha ett öppet sinne och lås dig inte till samma genre. Det är nog det bästa tipset jag kan ge.
Vad ger du för tips till en 18-åring som står med hela arbetslivet framför sig?
— Ha inte för bråttom. Ta dig tid att skaffa erfarenhet, kunskap och rutiner. Var öppen för utveckling så kommer resultaten och karriären av sig själv så småningom.