Att jobba som fastighetstekniker på Einar Mattsson
På Einar Mattsson arbetar över 40 kollegor som fastighetstekniker. De arbetar med att fastigheter och bostäder fungerar som de ska så att hyresgästerna kan trivas och känna sig trygga. Men vad innebär det mer konkret? Vi ställde frågan till Johan Weywadt, som arbetat som fastighetstekniker på Einar Mattsson sedan 2010.
Fastighetstekniker arbetar förebyggande med tillsyn, skötsel och med felavhjälpande underhåll i bostäder och av fastighetstekniska system. Det kan till exempel innebära att jag ska säkerställa att värme, ventilation och annan teknisk utrustning i ett hus fungerar. Det dagliga arbetet kan också innebära underhåll av avlopp och att hålla rent i miljörum.
Varför sökte du dig till Einar Mattsson och till rollen som fastighetstekniker?
– Jag har inte alltid vetat att jag ville bli fastighetstekniker. Det var något jag ramlade in på först 2003. Innan dess arbetade jag på Ericsson med tillverkning av mönsterkort och kretskort. Eftersom jag tycker om att fixa saker och att vara en problemlösare blev jag intresserad av fastighetsteknikeryrket. Så jag sökte mig till Einar Mattsson eftersom jag hade hört att det är ett bra och trevligt familjeföretag.
Hur ser en typisk arbetsdag ut?
– Det är svårt att säga eftersom ingen dag är den andra lik, men det är också det som är så roligt med mitt jobb. Men på ett är ungefär är vanliga arbetsuppgifter under en vecka att göra besök i husen för att bedöma om något måste åtgärdas, boka möten med boende om felanmälningar och åtgärda fel i både bostäder och fastigheten i stort. Många av uppgifterna går att lösa på egen hand, men ibland behöver vi vara flera tekniker på plats. Inom organisationen har vi ett tätt samarbete med såväl förvaltare som arbetsledare.
Vilka egenskaper är viktiga att ha för att bli en duktig fastighetstekniker?
– För att lyckas väl i rollen är det viktigt att vara händig och gilla människor. Du behöver också vara lösningsorienterad och ha förmågan att våga hitta sätt som kan lösa problem som uppkommer. Sist men inte minst är det bra att vara nyfiken och vilja lära sig hur saker fungerar.
Tack Johan för att du gav oss en tydligare bild av ditt yrke!