”Att 90 procent skulle rekommendera sin nuvarande chef till sina vänner är något att vara stolt över” – fredagsporträttet med Pernilla Bouveng
Trots att hon endast arbetat här under ett år och började under pandemin, har civilekonomen Pernilla Bouveng gjort sig nästintill oumbärlig. Med tydliga åsikter, stort intresse och lust har hon blivit en underhålls- och ROT-ninja. Hon är ambitiös, strukturerad och bidrar till teamkänslan. Pernilla känner sig ärofylld över att få hantera en fastighet från 1400-talet i Gamla stan. Hon jobbar ständigt med sin personliga utveckling såväl som med renoveringsprojekten hemma.
När hörde du talas om Einar Mattsson första gången och vad fick du veta då?
– För ganska exakt 20 år sedan började jag arbeta i en måleributik för yrkesmåleri och hade då en glad och mycket social kund. Vi stötte på varandra då och då under åren och vid det här tillfället så möttes vi av en slump på ett gym. John, som numera är min kollega, var eld och lågor över sin relativt nya tjänst på Einar Mattsson. Jag minns att han särskilt berättade om att det var högt i tak, att han kunde bolla sina funderingar med andra och han pratade om det fina ledarskapet. Han var nästintill lyrisk över flera olika chefer. Det är viktigt för mig, om inte det allra viktigaste, när jag söker nya tjänster.
Hur viktigt är ens kontaktnät för att hitta nytt jobb idag?
– I det här fallet var mitt kontaktnät avgörande för att jag skulle få upp ögonen för Einar Mattsson. Jag var inte på jakt efter en ny tjänst där och då. När jag väl var det, då var Einar Mattson ett av de första bolagen jag kom att tänka på. Jag skickade iväg ett spontant meddelande till John för att se om det fanns någon ledig tjänst.
Mina två senaste tjänster har jag fått via mitt kontaktnät, även om det snarare varit en slump än en strategi.
Lägger du mycket tid på nätverkande?
– Jag använder absolut plattformar som LinkedIn då och då för att hålla mig uppdaterad. Även för att lättare kunna hitta kontakter som jag samarbetat med tidigare. Det kan vara allt ifrån konsulter till tidigare kollegor.
Du jobbar som projektledare, vad gör du mer explicit?
– Främst arbetar jag med underhållsprojekt och även ett antal externa ROT-projekt. (ROT= Renovering-Ombyggnad-Tillbyggnad). Jag hjälper fastighetsförvaltningsbolaget internt och externt med de lite större underhållsprojekten, som på grund av tid eller komplexitet inte kan drivas av förvaltningen. Jag tar fram underlag som grund för renoveringen eller underhållet, upphandlar entreprenörer och håller i projektledningen under produktion. Jag ser till att tidplan och budget hålls och inte minst att entreprenören följer de framtagna ramhandlingarna. Jag håller förvaltarna uppdaterade om hur projekten fortskrider och har även ekonomiska avstämningar med jämna mellanrum.
Hur är det att vara anställd på ett av huvudstadens största privata fastighetsförvaltningsbolag?
– Eftersom jag närmast arbetat inom kommunala bostadsbolag med offentligt upphandlade underhållsprojekt, så är det långsiktiga samarbetet med entreprenörerna en av de största skillnaderna. Det är också betydligt större variation på fastigheterna – allt från 70-talsbostäder till sekelskifteshus och de innergårdsbjälklag jag nu har förmånen att få arbeta med. Jag arbetar även som extern konsult för våra förvaltningskunders bostäder, något jag verkligen uppskattar. Där får jag andra utmaningar än när jag arbetar internt tillsammans med Einar Mattssons egna förvaltare. Den äldsta fastigheten jag arbetar med i dagsläget är en 1400-talsfastighet i Gamla stan – en unik möjlighet, men framför allt ärofylld!
Har du stött på någon motgång yrkesmässigt som du lärt dig något av?
– Att ständigt utvecklas i min roll är min huvudsakliga drivkraft. Jag är mån om att aldrig göra samma misstag två gånger. Ingen är ofelbar, men för varje projekt täpper jag till någon lucka. Att göra erfarenhetsåterföring som avslut i varje projekt som vi gör tycker jag är väldigt viktigt. Den ska avhandla allt från underlag till konsulter, upphandling, hyresgästsynpunkter och entreprenörens utförande. Jag involverar gärna förvaltaren och ber om dennes åsikt både gällande entreprenaden och mig som projektledare.
Vad har du för yrkesplaner framåt?
– Jag älskar det jag gör idag, så just nu har jag inga nya framtidsplaner. Möjligen skulle jag kunna tänka mig att arbeta som konsult i ett eget konsultbolag någon dag, men inte nu.
Vad är det bästa i vår företagskultur tycker du?
– Det är Einar Mattssons syn på ledarskap och självledarskap. Det blir tydligt i våra medarbetarundersökningar att det inte är floskler, utan företaget månar om att följa upp sina medarbetare och att anställa rätt ledare. Att 90 procent av medarbetarna skulle rekommendera sin nuvarande chef till sin närmaste vän, det är en enormt hög siffra som vi bör vara stolta över.
Har du fått några nya insikter om dig själv under pandemin?
– Jag insåg, och inser, att jag är betydligt mer van att leva digitalt än många andra – såväl yrkesmässigt som privat. Jag besökte sällan vare sig butiker eller mataffärer innan pandemin heller. Jag har även tidigare haft tjänster där jag arbetat hemifrån på precis samma sätt som nu och trivs väldigt väl med det.
Vem är den bästa chef du har/haft, och vad gjorde den till det?
– Jag skulle säga att jag har en topp-fem-lista, utan inbördes rangordning, över mina bästa chefer. Fyra av dem är eller var resultatorienterade och empatiska kvinnor som inte detaljstyr, har tillit till mig som medarbetare och ger utrymme för engagemang. Den femte är min nuvarande chef Fredrik Westerberg. Jag var tydlig innan jag anställdes, vad jag behöver för att trivas och jag tycker att han tog till sig av det jag sa. Vi har flera medarbetarsamtal varje år där vi diskuterar bland annat hur samarbetet fungerar. Där säkerställer Fredrik också att jag är nöjd med och ger feedback på hans ledarskap.
Hur ser du till att få saker gjorda?
– Det finns nog ingen som kan ställa något krav på mig som jag inte redan ställt på mig själv. Jag är väldigt resultatinriktad och ogillar verkligen när jag missar något eller inte hinner med. Jag skickar mejl till mig själv när jag är ute på projekt, eller för den delen under kvällstid, så fort det dyker upp någon tanke. Att skriva listor är också ett bra hjälpmedel. Ju mer pressad jag är desto mer effektiv blir jag; det är nog mitt bästa trick.
Skulle du kunna tänka dig att själv bli fastighetsägare?
– Jag är ju faktiskt fastighetsägare idag även om det bara är ett enbostadshus. Det är definitivt en dröm att investera i fastigheter. Jag kanske borde revidera svaret gällande mina framtida yrkesplaner trots allt...
Vilka fördelar är det att jobba i fastighetsbranschen tycker du?
– Under mina år i färgbranschen vande jag mig vid att umgås med jordnära och okomplicerade prestigelösa personer. De är också grunden till att jag arbetar i den här branschen idag, utöver mitt personliga intresse för bland annat renovering. Jag uppskattar självklart att få arbeta med bostäder och bevarande, men det är individerna i den här branschen som är de största fördelarna.
Vem eller vilka personer inspireras du av på jobbet? Varför?
– Jag har inte haft möjlighet att umgås med mina kollegor ansikte mot ansikte i någon större utsträckning på grund av pandemin. Under det år jag arbetat har jag ändå hittat ett antal personer som får mig att må väldigt bra. För att nämna tre bland många som gör skillnad för mig i mitt arbete, så skulle jag säga att jag inspireras av Sanna Starks driv, Ervin Musanovic humor och Dan Gyllbäcks omtanke.
Om du fick umgås med en idol/förebild ett helt dygn, vem skulle det vara och vad skulle ni göra?
– Då skulle jag utan tvekan välja att umgås med min pappa som plötsligt lämnade oss 2012. Jag skulle vilja att han fick träffa mina barn. Vi kanske skulle bada bastu ihop men framför allt prata, prata och prata. Förmodligen skulle han under dygnet få hålla kurs i ellära och svetsning också. Jag förlitade mig alltid på att han kunde hjälpa mig med vissa moment i mina privata renoveringar så jag tog aldrig chansen att lära mig det själv. Han var mycket intelligent och praktiskt lagd – han kunde nästan allt och är definitivt en av mina främsta förebilder.
Vilken är din favoritpryl?
– Jag är en person som gärna vill äga alla verktyg som finns. Får jag bara välja en enda favoritpryl så skulle jag nog säga min ärvda kap- och gersåg från Bosch Blå. Eller min framtida spikpistol kanske?
Vad är ditt bästa semesterminne från i år?
– Jag hade flera mysiga dagar med mina barn hemma hos min syster och svåger. Där umgicks vi och utövade en mängd olika vattensporter. Det är mitt absolut bästa sommarminne.
Berätta något många inte vet om dig.
– Jag arbetade ett år på ett fondbolag precis efter mina ekonomistudier och då väcktes ett intresse för aktie- och fondhandel. Jag kanske inte ska kalla mig för börshaj men ... mina något våghalsiga men lyckade investeringar möjliggjorde att jag kunde köpa mitt alldeles egna hus förra året.