"Jag älskar ordning och reda"
En mångkunnig och ambitiös kvinna är spindeln i nätet inför och under många av nybyggnadsprojekten på Einar Mattsson. Hon är en uppskattad kollega av många, och ändå lite av en dold vardagshjälte. Idag sätter vi fokus på arbetsledaren och tidigare entreprenadingenjören Maria Björk.
Berätta Maria, vad gör du idag, och vad har du gjort tidigare?
– Nu arbetar jag på kvarteret Analysen i Hagastaden. Här är jag ansvarig för att koordinera ihop alla intyg och verifieringar för myndighetskrav och egna kontroller i tid. Jag har även ansvar för vissa delar i produktionen.
– Innan Einar Mattsson jobbade jag med besiktningar av sprickor inför olika typer av markarbeten och har jobbat som mät- och kartingenjör med inventeringar av fastigheter på kommunnivå. Jag har även arbetat med att upprättat med att ta fram bygg- och rumsbeskrivningar, AF-delar – administrativa föreskrifter (bilagor till huvudavtalet), deltagit i projekteringsgrupper och granskat handlingar. I grunden är jag byggingenjör.
Vad är det bästa med att jobba med byggproduktion på Einar Mattsson?
– Det är att få vara ute i produktionen och se helheten. Då ser jag vilka insatser som behövs för att hålla tiden för framdriften i projekten. Vissa intyg behövs för att vi ska få tillstånd att jobba vidare med nästa fas. Har jag löst det, så flyter allt på enligt tidsplan. Jag tycker om att jag vid varje dags slut ser ett resultat av våra gemensamma insatser.
Vi har många som jobbat länge i företaget. Många kommer också tillbaka efter att ha slutat. Vad är det som skapar den här särskilda Einar Mattsson-andan tror du?
– Att det är ett familjeföretag. Jag är en person i företaget, inte ett anställningsnummer. Du blir sedd här.
Det här med dokumentation. I vården kan det vara livsviktigt, för oss är det affärskritiskt. Varför är det så viktigt att snabbt hitta det man behöver?
– Exempelvis om vi ska få ett beslut om att få flytta in hyresgäster, så måste det vara ordning på dokumenten vi skickat till vår kontrollansvarige. Den kontrollansvarige överlämnar sedan underlag till Byggnadsnämnden att alla myndighetskrav och andra krav är uppfyllda. Uppfyller vi inte myndighetskraven, så blir det inte någon inflyttning.
Vilka är de största felen vi medarbetare gör kring dokumentering?
– Det är väl att namnge filerna bra som de flesta gör fel. Om du döper ett dokument till "avtal" och inget mer, blir det inte så funktionellt, när man som vi har hundratals avtal. Du behöver tänka på vilka andra som ska ha tillgång till dem och deras behov för att kunna döpa filerna optimalt.
Jag har förstått att du gör insatser som man inte förväntar sig av din roll. Stämmer det?
– Jag sitter oftast vid datorn, men det händer att jag går ut på bygget klockan fem på morgonen och genomför en ljudmätning om det krävs.
Du är en omtalat lojal och duktig medarbetare, som ser vad som behöver göras och när och måste ligga steget före andra. Hur har du lärt dig det?
– Jag har ett helikopterperspektiv, kan byggproduktion och har koll på ritningar. Eftersom jag sitter i samma rum som arbetsledarna får jag full koll på produktionen och vet var vi är tidsmässigt. Om det är något tillfälligt problem hör jag också lösningen på det. Sedan handlar det om att ställa frågor. Då kan jag bättre bedöma när vi ska göra vissa moment i produktionen. När vår kontrollansvarige kommer på besök för uppföljning så ställer jag frågor till honom, för att lära mig mer och se hur vi kan bli ännu bättre.
Du måste ha utvecklat dina kommunikationskunskaper enormt under åren, stämmer det?
– Jag lärde mig mycket när jag gick besiktningar inför markarbeten med villaägare förr. Då träffar du många olika typer av människor och lär dig anpassa budskapet efter mottagare.
Vem är du privat och vad har du för intressen?
– Jag bor i en villa med min 19-åriga dotter, då min andra dotter bor i Söderhamn. Min mamma bor i närheten, så vi ses varje helg. Till familjen räknas även kaninen Brumma, som vi köpte med kvinnligt kön och hon döptes därefter. Det visade sig dock efter ett veterinärbesök att det var en han … men han heter fortfarande Brumma.
– Jag har fina vänner som jag gärna umgås med på fritiden. Sedan lägger jag tid på att försöka hålla jämn takt med växtligheten i min trädgård med bärbuskar och åtta äppelträd. Då behövs bra utrustning som en bra motorsåg och en rejäl gräsklippare.
När man jobbar så mycket med dokument som du gör, hur välorganiserad är du själv?
– Jag älskar struktur med ordning och reda. Trots det är mitt skrivbord är ett organiserat kaos ... men jag har full koll på varje papper och vet exakt var det ligger.
Vad får dig att känna dig harmonisk? Hur hanterar du stress?
– Varje kväll pratar jag en stund med min kanin Brumma. Jag berättar om min dag och han är en synnerligen god lyssnare. Då blir jag harmonisk och laddad inför en eventuellt stressig morgondag.
Om du ska ge ett tips till en 18-åring med livet framför sig, vad ger du för tips då?
– Var inte rädd för att satsa på din dröm och arbeta mot den. Om du ändrar dig, var inte rädd för en nysatsning.