Nyheter / 2020 / "En bra utemiljö skapar förutsättningar för möten, avskildhet, avkoppling och lek" - Fredagsporträttet med Malin Persson
2020-04-17

"En bra utemiljö skapar förutsättningar för möten, avskildhet, avkoppling och lek" - Fredagsporträttet med Malin Persson

Malin Persson är en rutinerad ledare i det Utemiljö-team som Einar Mattsson har. Utemiljöavdelningen ser till att Einar Mattssons hyresgästers innergårdar, rabatter och krukor är välskötta året om. Malin är kreativ, har nära till skratt och stortrivs på jobbet. Ett jobb som kräver ständig utveckling.


Hur hamnade du på Einar Mattsson?
– Jag började på Svenska Bostäder för att jobba ihop med trädgårdsprofilen Stefan Mattsson. Området jag jobbade i då köptes upp av Einar Mattsson, så jag sa upp mig. Jag hade ju tagit jobbet för att jobba just tillsammans med Stefan. Istället sökte jag jobb i Sigtuna där jag bor och började arbeta på kyrkogårdarna där. Men jag ångrade mig. Så jag ringde chefen på teknisk förvaltning och frågade om jag fick börja arbeta på Einar Mattsson ändå. Och det fick jag.

Vilken var din första uppgift?
– Min första uppgift var att sätta upp julgranar på innerstadsgårdar. Jag fick packa den stora transportbussen full med utstickande julgranar och köra i centrala Stockholm. Det enda jag kände till som landmärke var ”Plattan” vid Sergels Torg. Jag hade en telefonkatalog med kartbilder bredvid mig i bilen för att hitta till fastigheterna.

Vad gör du på Einar Mattsson om fem år?
– Jag älskar trädgård så jobbar jag fortfarande med det. Jag trivs väldigt bra. Det händer så mycket hela tiden, vi har alltid roligt och har spännande utmaningar där vi får använda vår kreativitet.

Hur tänker man när man planerar en utemiljö?
– En bra utemiljö ska vara inbjudande för alla åldersgrupper på något sätt och skapa förutsättningar för möten, avskildhet och avkoppling, lek och umgänge med vänner, familj och grannar. Den ska gärna stimulera alla våra sinnen.

Hur jobbar ni med hållbarhet?
– Utemiljön ska vara långsiktigt hållbar för alla och på flera sätt. Det handlar inte bara om miljön utan också om frågor kring social hållbarhet för våra boende, hållbarhet kring vår personal, att ekonomin är långsiktigt hållbar och inte minst har våra ägares vilja och Stockholms stads ambitioner för att skapa en hållbar stad.

Ni har i år ett särskilt sommarblomsprogram, vad är det?
– Varje år så har vi särskilda teman på våra sommarblomsprogram. I år heter temat “Urban Wildlife”, nästa år blir det ”Bombay Bonanza” och året därpå ”Kungliga spiror”. Årets tema beror på att insekterna minskat så mycket de senaste åren. För att stimulera deras överlevnad i staden så har vi valt att välja växter som gynnar dem. Bin behöver landningsplatser med jämna mellanrum och även övervintringsplatser.

– Vi fokuserar även på långlivade växtmaterial och perennerna (fleråriga växter) får gärna gynna fjärilar, bin och insekter. Vi väljer växter med olika tilltalande funktioner som vacker bark på vintern, fin långvarig blomning på sommaren, tidigt blommande buskar på våren och färgglada vårlökar som förlänger säsongen. Vi försöker välja utemöbler som kan lagas och skötas under lång tid.

Utemiljön skall vara lättskött för att vara hållbar. Kan du ge några exempel på det?
– Vi väljer hellre stora stenplattor än små för att minska antalet fogar att rensa. När vi köper in växtmaterial väljs det som täcker marken ordentligt för att minska mängden ogräs att rensa. Ett klokt val är att ha friväxande buskar som inte kräver beskärning.

– Ett annat exempel är att vi kommer att prova återanvända sandlådesand. Vartannat år byts den ut och den gamla sanden ska vi i vår sprida ut på de gårdar där vi nu kommer att anlägga ängar.

Temperaturen utomhus oavsett årstid har stigit, och det har ibland varit varma och torra somrar. Har ni gjort några justeringar utifrån det?
– Ja. Bevattningen och hur den skall hanteras är en viktig fråga nu och för framtiden. Vi tänker på att ha växter som klarar torka väl. Vi har börjat titta på exotiska träd och buskar. Sedan har vi alltmer övergett vanlig jord som odlingssubstrat och använder istället pimpsten blandat med organiskt material och biokol istället som håller mycket vatten och ger näring under lång tid. Så alla nya urnor innehåller också pimpsten och biokol istället för bara jord. 

– I år ska vi prova att odla i så kallad citykross, som är en blandning av krossad sten, biokol och grönkompost. Biokol suger även åt sig föroreningar.

Vilka utemiljö-favoritställen har du som inspirerar dig?
– Jag är uppväxt i Norrbotten nära naturen och skogen, så det har alltid inspirerat mig. Det skänker lugn och välmående. Även Piet Oudulf och hans prärieplanteringar med mycket prydnadsgräs och pampiga höstblommande perenner inspirerar. Ulf Nordfjell, en landskapsarkitekt från Umeå, han gör fantastiska miljöer som jag gärna besöker. Ett mysigt litet ställe som serverar lunch och gott fikabröd som jag varmt kan rekommendera är Norrbys trädgård i Tyresö. Där har de jobbat med en hel del modernt växtmaterial och träd med småväxta kronor. De har många växter på liten yta och så fint sammansatt. Jag gillar även att besöka nya bostadsområden som exempelvis Norra Djurgårdsstaden.

Utemiljögruppen har ett välfungerande samarbete med teknisk förvaltning. Den här hjälpsamheten inom Einar Mattsson, var kommer den ifrån tror du?
– Trygghet och känslan av tillit är grunden för ett bra samarbete så det är något vi alla alltid behöver jobba med. Vi har i grunden den gamla ”Einar-andan” i allt vi gör ‒ att bry sig om och hjälpa varandra. Jag tror att den kom av att han hade ett genuint intresse, var tillgänglig och kände ett genuint engagemang för människorna i företaget och de boende i husen.

Hur är det att jobba utomhus under olika årstider?
– Det är härligt! Det är lätt att tro att det är kallt och att vi fryser på höst och vinter, men det är få gånger som det inträffar. Tänk när våren bjuder på alla blommande lökar och alla träd och buskar som blommar på bar kvist som körsbär, prydnadsaplar och magnolior. För att inte tala om de vackra höstperennerna som skänker oss glädje och färgprakt på hösten.

Hur ser en typisk dag ut för er som jobbar med utemiljö?
– Varje säsong har sina olika projekt och aktiviteter. Nu under våren planerar vi kommande gårdsprojekt och beställer växter, odlingssubstrat, urnor och utemöbler där det saknas till sommaren. 

– Jag arbetsleder framförallt, har löpande mål- och inspirationssamtal, offertarbete, hantering av underleverantörer, fakturor och möten i min vardag. På våra veckomöten har vi ofta ett förberett seminarium. Jag förbereder ett nu om torr och skuggig ståndort (växtmiljö), vilken vi ofta möter på våra innerstadsgårdar som ofta saknar tillgång på grundvatten och ibland är mörka.

Om Einar Mattsson skulle sluta göra fint i rabatter, krukor och innergårdar, hur skulle det påverka de boende?
– Fina gårdar skapar möten, granngemenskap och trygghet. Allt det där som gör man att trivs. Ett hyresgästpar hade sin bröllopsfest på vårt nyanlagda prunkande trädäck på Folkungagatan 126 en sommar. På Frejgatan 91 är våra hyresgäster superglada över sin nybyggda gård och nu vill grannarna flytta in. En tilltalande gård gör att du kan ge husets besökare en fin känsla och de boende att känna stolthet. Färger och former gör människor glada tror jag, så skulle vi sluta skulle de boende inte trivas lika bra.

Det är inte bara blad som spirar på Einar Mattsson, du är en av de lyckliga som träffat kärleken här i familjeföretaget. Vill du berätta om det, utan att avslöja vem?
– Ja, jag har träffat en fin man som utmanar mig. En väldigt djup, närvarande och kärleksfull finsk tänkare. Vi har precis köpt en villa tillsammans på landet. Där finns både en vanlig villatomt och en skogstomt där inget finns planterat sen innan. Gissa om det kliar i fingrarna …

Lever du efter något särskilt talesätt?
– ”Den som äger en trädgård och en boksamling saknar intet.”

Hur ser en drömdag på helgen ut för dig?
– Jag vaknar tidigt vid sju. Det är varmt ute och jag sätter mig med en kopp kaffe på altanen alldeles själv och hör fåglarna kvittra. Sen sätter jag på vår IR-bastu och lyssnar på bra musik och varvar det med kalla bad i poolen. Lunchen blir sedan en vegansk måltid tillsammans med resten av familjen där mycket är hemodlat. Jag gillar att det händer något, så vi gör nog en utflykt någonstans under dagen. När vi kommer tillbaka avrundas kvällen på vår grillplats i skogen med lite grillning och ett glas rött vin.

Om du ska tipsa en 18-åring hur den ska förhålla sig till livet. Vad säger du då?
– Lyssna på ditt hjärta, ditt eget intresse, tro på dina egna inre övertygelser om vad du vill i ditt liv och våga göra det. Vi kan skapa fantastiska saker när vi gör det vi vill och älskar.


Tack Malin!

Felanmälan
Fråga oss