”Att få vara både kreativ och analytisk, då trivs jag som bäst” — fredagsporträttet med Sofie Tersmeden
Idag fokuserar vi på ännu en ung talang från Einar Mattsson-koncernen. Välutbildade Sofie Tersmeden har nyligen lämnat den skånska myllan för huvudstadens betong. Med sitt professionella, snabba, proaktiva och mjuka sätt, hanterar Einar Mattssons nya koncernledningsassistent rollen med bravur. Här får vi reda på hennes tankar om fastighetsbranschen, hur det är att vara ny och fascinationen för fastighetsforskning.
Hur vill du bli presenterad om du själv får bestämma?
— Då vill jag gärna bli presenterad som en nyfiken och intresserad person med mycket energi. Efter fyra års studier i Lund är jag väldigt “taggad” på att få komma ut i verkligheten.
Du är ganska ny som koncernledningsassistent. Vad innebär rollen?
— Det är ett oerhört varierande jobb, där ingen dag är den andra lik. En stor del av min tid går åt till styrelsemöten och ledningsgruppsmöten. Där koordinerar jag allt underlag som ska skickas ut inför mötet, fixar allt det praktiska på plats och skriver protokollen. I min roll är jag även ansvarig för våra interna och externa event, något som givetvis ser annorlunda ut i år jämfört med tidigare år. Dessutom assisterar jag koncernchefen och delägaren Stefan Ränk och vd:n för Einar Mattsson Projekt AB och Einar Mattsson Byggnads AB, Peter Svensson, med lite allt möjligt administrativt och praktiskt som kan dyka upp under dagen.
Vad har du studerat innan?
— Jag läste först en kandidat i ekonomi, där jag fick läsa väldigt blandade kurser i nationalekonomi, företagsekonomi, statistik och juridik. Sedan valde jag att fortsätta med en ettårig magisterutbildning i marknadsföring och konsumenttrender. Särskilt det sista året var otroligt givande då min klass bestod till 70 procent av utbytesstudenter. Dessutom kom jag över en massa spännande litteratur om olika marknadstrender och konsumentbeteenden.
Hur hörde du talas om Einar Mattsson?
— Jag såg jobbannonsen med tillhörande film på Linkedin. Jag hade inte så bra koll på Einar Mattsson sedan tidigare och fastnade direkt för annonsen. Jag kunde direkt se mig själv trivas, både i tjänsten och på bolaget, och min magkänsla har stämt sedan första dagen.
Hur blir man bra på både administrativt och strategiskt arbete?
— Jag tror att vi människor har olika naturlig fallenhet för det administrativa arbetet. Personligen har jag ett stort kontrollbehov, på gott och ont, men mest gott när det kommer till det administrativa arbetet. Att bli bra på strategiskt arbete tror jag i huvudsak handlar om erfarenhet.
— Jag tror det är svårt att bli bra på att tänka strategiskt i en fråga, eller för en verksamhet, som du saknar erfarenhet av. Att göra upp planer och tjusiga power-points är såklart bra, men jag undrar om det verkligen alltid leder till långsiktigt hållbara och implementerbara strategier? Strategins mål, utförande och effekter är så mycket viktigare än en välgjord powerpoint.
Du deltar i både ledningsgrupps- och styrelsemöten. Du måste få en suverän utbildning i affärsprocesser och hur man driver ett framgångsrikt företag långsiktigt. Är det så?
— Ja, så är det nog. Det är otroligt häftigt att få komma direkt från skolbänken där jag läst så mycket i teorin och sedan få se hur detta omsätts i praktiken. Jag blir imponerad av de diskussioner jag får ta del av och jag lär mig massor varje dag. Det är nog det roligaste med mitt jobb.
— En sak jag verkligen har lagt märke till, är vikten av de olika kompetenserna och de olika perspektiven som varje person i ledningsgrupperna har. Alla bidrar med något unikt från deras horisont och alla är betydelsefulla för att få ihop, kunna se och på så sätt optimera besluten som tas.
Utöver att koncernen bygger hyresrätter för eget ägande så bygger byggbolaget i koncernen även bostadsrätter. Einar Mattsson har sålt väldigt bra trots pandemin i bland annat området Sköndal, vad tror du det beror på?
— För att svara som en ekonom skulle jag säga att vi har en produkt och ett pris som tilltalar målgruppen. På ett mer psykologiskt plan kanske Einar Mattsson och vårt starka varumärke kan inge trygghet i den otrygga situation som pandemin medfört.
Fastighetsbranschen är en ny bransch för dig, vad tycker och tänker du om den?
— Fastighetsbranschen är en väldigt spännande bransch där vi kommer att få se många förändringar och innovationer i framtiden. Det är en bransch som alla kan relatera till, vilket gör att det lätt blir ett samtalsämne för diskussion. Jag tror många, och kanske särskilt unga, spenderar väldigt mycket tid till att fundera över sin boendesituation. Jag är knappast ensam om att drömma mig bort på Hemnet ibland. Att få arbeta i en bransch som är så påtaglig och konkret är speciellt. Bara genom att gå ut på gatorna i Stockholm, så kan jag se vad vi på Einar Mattsson faktiskt sysslar med på dagarna. Vi bygger bostäder som skapar människors kanske största trygghet.
Du besökte nyligen KTH Live-In Lab som är en forskningsbädd kring framtidens fastighetsutveckling, som Einar Mattsson dessutom är huvudfinansiär för. Vad fascinerade dig och vad tar du med dig därifrån?
— Min uppfattning är att det är avgörande för aktörer i fastighetsbranschen att vara med och stötta den här typen av forskningsprojekt. Jag tror absolut att smarta lösningar för co-living är något vi kommer få se mer av i framtiden. Personligen har jag ett stort intresse för mänskligt beteende och började genast tänka på hur det skulle vara att bo i en forskningsmiljö tillsammans med andra. Det är fascinerande, hur mycket och vad som kan mätas för att komma på smarta lösningar, både för individer och miljön i stort. Som exempelvis att ta reda på den optimala decibel-nivån som väggarna i en bostad ska isoleras för.
Vad tror du Einar Mattsson ska göra för att locka till sig talanger i generation Y och Z?
— Jag tror att många i min generation tilltalas av utvecklingsmöjligheter och att få testa på olika delar av en verksamhet. Många av oss som kommer direkt från universitetet vet inte riktigt vad vi vill jobba med, eftersom det är svårt att föreställa sig hur det skulle vara i praktiken. Det finns också en liten rädsla att ”välja fel” och sedan fastna i en viss bransch eller roll.
— Den bild jag har fått av Einar Mattsson hittills är att det finns ett stort utrymme för att yrkesväxla och förflytta sig internt mellan bolagen i koncernen. Det tror jag vi skulle vinna på att kommunicera externt ännu mer.
Vad drömde du om att ”bli när du blir stor” som barn?
— Jag vurmade enormt för alla djur som barn och ville helst av allt bli veterinär. Den drömmen krossades när jag fick reda på att jag är pälsdjursallergiker. Det är något som jag än idag gör allt för att förneka ...
Vad tror du att du kommer att jobba med framöver? Tidigare koncernlednings-assistenter har gjort karriär internt och har idag nyckelroller inom koncernen.
— Det där är en svår fråga. Jag hoppas få vara i en roll framöver där jag får vara både kreativ och analytisk, då brukar jag trivas som bäst.
Vad är det bästa med Einar Mattsson hittills?
— Det är att det är ett så öppet klimat där alla är hjälpsamma och engagerade. Som ny medarbetare har jag uppskattat det otroligt mycket.
Vi är många som uppskattar Einar Mattson för det goda ledarskapet. Vad tycker du kännetecknar ett gott ledarskap?
— Att vara lyhörd och anpassningsbar. Jag tror att ledarskap till stor del handlar om att vara en människokännare och genom det förstå vad olika medarbetare behöver. Det är så specifikt utifrån varje individ vad som motiverar en. Det tror jag bra ledare förstår och anpassar sig till. Sen tror jag att en kombination av stöttning och förtroende är viktiga parametrar i ett gott ledarskap.
Vilken är den bästa feedback du någonsin fått?
— Det jag blir gladast av att höra är när andra säger att de tycker om att arbeta med mig. Då blir jag glad både utifrån prestation och den jag är som person.
Lever du efter några gyllene regler?
— Att behandla andra som jag själv önskar bli behandlad. Jag frågar också hellre en gång för mycket än för lite.
Om du har en person i din närhet som lider av psykisk ohälsa eller sorg. Vad gör du då?
— Då försöker jag vara närvarande genom att höra av mig ofta och vara tillgänglig för att lyssna. Jag tror att vi ofta när det kommer till dessa frågor är för rädda för en obekväm situation, och därmed avstår från att fråga någon hur det är. Jag tror det är viktigt att våga fråga. Även om personen inte vill prata om det just nu tror jag de allra flesta uppskattar att ha fått frågan.
Berätta något som folk inte tror om dig.
— Jag är utbildad yogalärare.
Vilket smultronställe får man inte missa om man bor i Stockholm?
— Åh, det är den lilla kvarterskrogen Paname på Hagagatan. Dit går jag alltid när jag vill åka till Paris men samtidigt vara kvar i Stockholm.