Fredagsporträttet med Peter Svensson, ny vd på EMP: "Har jag eller någon annan lovat något så gäller det löftet"
I dagens fredagsporträtt får vi träffa nytillträdde Peter Svensson, som i detta porträtt berättar om sin gedigna erfarenhet från branschen, sina barndomsdrömmar och vilka utmaningar han ser framöver.
Hur vill du bli presenterad om du själv får bestämma?
– Jag önskar att ord som jordnära och stöttande nämns tillsammans med att jag står för utveckling och får saker gjorda.
Vilka ord tänker du på som kännetecknad Einar Mattsson idag?
– Långsiktighet, kund och medarbetare i fokus, och slutligen ett företag på väg framåt.
Historia
Visste du vad du ville bli när du var liten? Är du i närheten av det nu?
– Min uppväxt i en idrottande entreprenörssläkt har påverkat mig mycket. När jag var runt fem år ville jag bli lastbilschaffis. Runt 16 år var målet att bli professionell motocrossförare, men de drömmarna slutade i en sjukhussäng i Danmark när jag var 20. Vid den här tidpunkten jobbade jag deltid som snickare på större byggen med många synpunkter på hur projekten drevs. Med mc-hjälmen på hyllan läste jag till ingenjör.
Av allt detta har jag nu ett lastbilskort, kör mc på landsvägen i ett lugnt tempo och älskar mitt jobbval.
Lever du efter några gyllene regler?
– Inte direkt. Min hustru påstår att jag är en optimistkonsult och i det ligger kanske den gyllene regeln att allt går att förbättra. Det är i vart fall en av mina drivkrafter.
Många vittnar om att det är viktigt att ha en aktiv och avkopplande fritid för att prestera bra på jobbet. Hur ser din bästa lediga dag ut?
– Vi har fyra pojkar varav två är hemmaboende. Vi bor på landet vid Ekoln, har två hundar, en katt, lite höns, två får och en get. Med den inramningen så är en dag med familjen där alla barnen är hemma där vi gör en aktivitet tillsammans, och geten håller sig i skinnet, den bästa dagen.
Berätta något som folk inte tror om dig.
– Att jag kan cykla enhjuling. Eller att jag vill ha en stund för mig själv ibland. Ingen lång stund. Då åker jag ut på sjön och försöker dra upp en fisk eller går till skogen och jobbar. Det är under de här stunderna goda idéer växer fram.
Ledarskap
Nämn en kvinnlig och en manlig förebild i branschen, och vad det är som gör dem till det.
– Jag har haft förmånen att träffa och samarbetat med många fantastiska personer och personligheter både i ledande positioner och i våra projekt. Om jag nu ska välja två av alla dessa så får det bli Antonia Ax:son Johnson, en av huvudägarna i NCC, samt Peabgrundaren Mats Paulsson. De har båda ett samhällsengagemang som är både varmt och imponerande, starka värderingar som får människor att växa samt ett skarpsinne för affärer som behövs för att företag ska leva över tid.
Vad är digitalisering för dig och vilka erfarenheter har du?
– För mig betyder digitaliseringen högre effektivitet, bättre kvalitet och klart bättre visualisering av ett projekt på olika sätt. Jag har en hyfsad erfarenhet. Exempelvis så startade BIM-projekteringen på 90-talet då jag var projekteringsledare. Idag är mjukvaran mycket bättre och mer lättarbetad. Ett annat exempel som jag har med mig är färdiga tekniska lösningar i en molnmiljö som är mycket användbart.
Är du en värderingsstyrd person?
– Ja, det är jag. Har exempelvis jag eller någon annan lovat något så gäller det löftet. Att verka i en ärlig och uppriktig miljö gör det så mycket bättre och lättare.
Är du huvudsakligen en ledare som ger eller tar emot feedback?
– Jag ger feedback och vill ta emot feedback. Jag tror mycket på att skapa en kultur där feedback är en av grundstenarna. Säg som det är på ett schysst sätt, beröm och ge en signal även om du inte är nöjd med något. Skippa e-posten och ta det ansikte mot ansikte. Det blir bättre och effektivare då.
Om man läser på om dig kan man se att du började din yrkeskarriär som snickare. Har du nytta av att kunna hantverket för din nuvarande position i ledande befattning?
– Ja, det tycker jag. Dels så har jag ganska bra koll på vad som behövs för att ett projekt ska ha rätt förutsättningar, och där är produktionen en stor del, och dels har jag ett ganska gott öga för hur saker och ting ska utföras och där är jag ganska kinkig av mig. Är det inte rätt utfört så kommer någon att få höra det.
– Jag har sett en del arbetsolyckor vilket gjort att jag brinner extra för att vi ska ha en säker arbetsmiljö i vår bransch och i våra projekt. Alla ska komma hem från sitt jobb utan att ha gjort sig illa.
Framtid
Många kommer till Einar Mattsson tack vare koncernens fokus på långsiktighet. På vilket sätt kommer du att förvalta eller vidareutveckla långsiktigheten hos EMP?
– Jag är en av dem som har lockats hit där långsiktigheten är en viktig del. Jag ser mitt uppdrag som ganska enkelt att formulera – våra medarbetare ska trivas och utvecklas hos oss för att kunna prestera så bra att våra projekt blir lyckosamma för vårt företag och våra kunder. Verkligheten är mer komplex än så och nuläget innehåller flera utmaningar för oss.
– Om jag lyckas bidra till att vi får en hållbar arbetsmetodik och strategisk planering tillsammans med att skapa en tydligare hållbarhetsprofil så vidareutvecklas långsiktigheten inom EMP och andra delar i koncernen.
Hur mycket Greta är du? Är du orolig för våra klimatförändringar, och hur tar det sig så fall i uttryck hos dig?
– Jag håller på Greta, och alla andra som vill förändra vår värld till något bättre. Jag får påverka det jag kan. Dels privat där energifrågor i boendet, resandet, avfall och vad vi äter. Hos oss på Einar Mattsson går energieffektivitet, rätt energileverantörer, effektiv materialanvändning och logistik samt en miljöcertifiering som hjälper oss och klimatet hand i hand. Även här har jag lång erfarenhet.
Vilka tre framtidsspaningar har du gjort för Einar Mattsson och branschen?
– Att tiden då vi kan sälja projekt på “ritning” med flera år fram till inflyttning fungerar bara på lägre prisnivåer, för kunderna vill se lägenheten de köper.
– Att boendeformen kan komma att ändras över tid. Hyresrätt och bostadsrätt kommer att kompletteras med ägarlägenheter, hyr-köp och fler varianter varianter.
– Till sist, vi behöver fortsättningsvis satsa på kompetens och utveckling så att vi som utvecklare och byggare inte kör i diket vad gäller kostnader och kvaliteter varje konjunkturcykel. Den är lite tråkig, men den behöver vara med i topp tre för att vi ska vara framgångsrika.
Vilket projekt känns mest aktuellt just nu?
– Vi ser verkligen fram emot att snart starta försäljningen av bostadsrätter i nya stadsdelen Stora Sköndal. Det är ett spännande utvecklingsområde med fina naturvärden nära Stockholm. Vi bedömer att marknaden tar emot projektet väl, då vi vänder oss till en bred målgrupp med flera lägenhetsstorlekar. Det finns något för alla. Det är fin kvalitet på material och utrustning i lägenheterna, så tillsammans med områdets gröna inramning blir projektet extra spännande att följa.