Fredagsporträttet med chefsanalytiker Stefan Björklund: "Vi gör det roligaste som finns."
Stefan Björklund är idag chef för avdelningen för analys- och transaktion på Einar Mattsson. Stefan har jobbat på företaget tidigare, sedan jobbade han internationellt. Därefter fick han möjligheten att komma tillbaka till analysavdelningen hos en av Stockholms största privata fastighetsägare.
Stefan, vad gör en analytiker i ett fastighetsbolag som Einar Mattsson?
– Jag brukar beskriva att vi gör det roligaste som finns. Vi tar fram beslutsunderlag för kommande beslut – vi försöker förutspå framtiden. Det kan vara värderingar av fastighetsbestånd, vilken mark vi ska förvärva eller vilka lägenhetstyper som ska byggas.
Hur ser din roll ut?
– Jag har ett övergripande ansvar för analysgruppen där jag är ytterst ansvarig för underlagen vi lämnar till bolagens ledningsgrupper, bolagsstyrelser, koncernledning eller koncernens styrelse. I det uppdraget ligger också personalansvaret för mina fyra engagerade och talangfulla analytiker.
Företaget har ovanligt många återvändare. Hur kom det sig att du blev en av dem?
– Jag trivdes bra under min första vända och då byggdes ett ömsesidigt förtroende upp mellan mig och flera medarbetare på koncernen. När jag valde att lämna var det inte av missnöje utan för att jag fick en ny utmaning. Jag gick vidare till en fastighetsfond i en internationell miljö, med ett kortsiktigt och enbart finansiellt drivet fastighetsägande. Vilket gav ett helt annat perspektiv än Einar Mattssons långsiktighet.
– Efter fyra spännande år så avvecklade jag min egen roll genom att sälja fondens sista fastighetsinnehav. I samband med det blev jag pappa för första gången, då passade det bra att återvända till ett bolag jag visste att jag skulle trivas på. Där jag hade ett förtroende sedan tidigare.
Vad tror du det är som gör att så många väljer att komma tillbaka till Einar Mattsson som tidigare jobbat här?
– Skälen är nog väldigt individuella. Att så pass många vill komma tillbaka är ett styrkebesked för Einar Mattsson som arbetsgivare. Det är bland annat koncernens storlek och att det finns så många olika verksamheter gör att det finns många olika roller och utvecklingsmöjligheter. Det gör att man enklare kan återvända till en ny roll i ett bolag man uppskattar.
Hur jobbar du med ditt ledarskap?
– Utrymme och stöd att öva mitt ledarskap framåt får jag hela tiden. Jag har fått förmånen att ingå i ett fördjupat ledarskapsprogram där jag utvecklar min självinsikt, min fokusförmåga och hur jag skapar tillit och förtroendefulla samarbeten. Genom gemensamma ledarträffar i koncernen har jag fått fördjupa mig i hur vi jobbar med feedback, hur vi bygger en ännu bättre kultur och hur jag kan hantera svåra samtal.
Du har ett omvittnat stort fotbollsintresse. Hur kommer det sig att just den sporten blivit så viktig för dig personligen?
– I en komplicerad värld där vad som rätt eller fel, så är det skönt att ge sig in i värld som är helt svart eller vit. Under 90 minuter plus några tilläggsminuter vet man precis vad som är rätt, AIK, och fel, alla andra lag.
Einar Mattsson var själv en finansiellt försiktig person. Lever den andan kvar i bolaget? Hur då?
– Det tycker jag när det gäller hur koncernen väljer att investera. Det går att likna investeringsstrategin med ett månadssparade, där överskottet kontinuerligt investeras tillbaka in i fastighetsbeståndet.
Hur är du privat med pengar, sparande och värdepapper? En mer vågad Christer Gardell-typ eller en finansiellt stramare Göran Persson-typ?
– Förhoppningsvis är jag en blandning där jag lägger en undan en peng för trygghet och en annan för mer riskfyllda investeringar. Min tanke är att genom en att bygga en ekonomisk grundtrygghet har man råd att krydda med mer kalkylerade risker.
Vilken bok har du på nattduksbordet just nu?
– En konsekvens av att vara småbarnsförälder är att istället för att välja själv vad man ska läsa, som exempelvis Mikael Anjous (tidigare vice koncernchef på Einar Mattssons) bok “Den ineffektiva byggbranschen, en förändringsagenda”, så ligger "Pelle i djungeln" av Jan Lööf på mitt nattduksbord.
Vad är det viktigaste som för dig som förälder att lära dina barn?
– Jag skulle vilja lära mina barn, och samtidigt mig själv, att uppriktigt kunna be om ursäkt. Att ta ansvar när man gör fel, och samtidigt kunna förlåta andra som gör fel.
Hur kopplar du bäst av?
– Fotbollen som jag nämnt, är en viktig ventil. Att passivt titta på fotboll eller att spela fotboll med mina barn gör att jag kopplar bort vardagen. Just att spela fotboll med små barn är väldigt kul, för då kan jag för en stund vara den skyttekungen jag alltid drömt om att få vara.
Om du ska ge ett tips till en 18-åring med livet framför sig, vad ger du för tips då?
– Om du får möjligheten, så testa att göra en massa olika uppgifter och roller och se vad du tycker är roligt. Det är svårt att fundera sig till vad man är bra på innan man provat. Dessutom blir du mer flexibel och användbar på dagens arbetsmarknad. Tänk på att lämna över och sluta på ett bra sätt när du byter uppdrag. Då kan du förhoppningsvis återvända en dag med nya perspektiv och kunskaper.