"Vi ska inspirera branschen till ökad produktivitet"
Anna Mellström är idag vd för familjeföretagets byggbolag, Einar Mattsson Byggnads AB. Här får vi höra Annas tankar om digitalisering, ledarskap och rekrytering. Och kanske lite oväntat tips om cykling.
Berätta lite kort om din yrkesväg till att bli vd på Einar Mattsson.
— Jag har alltid jobbat med att driva förändring och har lärt mig nycklarna till det. Hittills har jag varit i tre olika branscher; lantbruksbranschen, avfallsbranschen och nu fastighetsbranschen. Jag har haft förmånen att jobba som marknads-, kvalitets- och miljöchef, och även jobbat som affärs- och verksamhetsutvecklare.
Du har jobbat med verksamhetsutveckling, vilken nytta har du av det i din nuvarande roll?
— Att jag har en grundläggande förståelse för hur jag får mina kollegor att se möjligheter till förbättringar. Tillsammans med dem driver jag på för vår gemensamma utveckling. Jag har i mina tidigare roller behövt vara tydlig med vart vi ska och varför. Det har jag stor glädje av idag.
Vilka är de största utmaningarna för ett byggbolag idag? Hur parerar Einar Mattsson Byggnads AB i detta?
— Att få ihop projektteamen så att alla tar ett ännu större ansvar och fokuserar på kvalitet, tidsplan och att hålla i kostnaderna. Vi jobbar också med samma personer i platsledningen som jobbar ihop med samma underleverantörer i välfungerande samarbeten. Vi planerar också arbeten noggrannare idag.
— Vi har tagit fram en uppdaterad strategi för våra underentreprenörer där vi har definierat hur vi ska jobba tillsammans. De jobbar ihop med oss i våra arbetssätt, vi har också goda incitament för dem att göra det, så att vi tillsammans levererar på bästa sätt.
Vad inom byggnation är roligast?
— Att få starta ett välplanerat bygge med taggade medarbetare och underentreprenörer som varje dag vill göra sitt bästa, och har uthålligheten att fortsätta göra det genom hela projektet. Projekten pågår ofta i flera år.
Hur mäts kvalitet i ett byggprojekt?
— Det finns många sätt att mäta kvaliteten i ett bygge. Det jag tänker på direkt är att leverera sin del i bygget med noll besiktningsanmärkningar.
Digitalisering
Hur påverkar digitaliseringen dina medarbetare?
— Det ska underlätta vårt arbete – om det inte gör det ska vi inte digitalisera. Först behöver vi förstå processen för att få ut mest värde ur den. Därefter tittar vi på om en digitalisering ger ett ökat värde. Vi har digitaliserat några delar inom produktionen, och står nu inför en större digitaliserings-resa de kommande åren. Det ser jag fram emot.
Vissa hävdar att byggbolagen kommer att bli underleverantörer till stora it-bolag som Google, Microsoft och IBM som vill in i byggsektorn. Det har varit en sluten marknad så länge, med få och dominanta aktörer och väldigt liten konkurrens. Stämmer den bilden?
— Jag tror att branschen kommer förändras. Visst finns en risk att innovativa stora bolag tar den stafettpinnen, även om det känns lite långt bort just nu.
Om man snabbt vill få en bra inblick vad det pratas om i byggbranschen, vilka är dina källor för att hänga med?
— Flera olika nyhetsbrev, podden “Hela kedjan” om samhällsbyggnation, www.sverigesbyggindustrier.se och Byggmästarföreningens rapporter kan du börja med för att få en inblick i aktuella frågor.
Innovation, ledarskap och rekrytering
Vilka satsningar gör du för att öka innovationstakten i bolaget?
— Vår ledstjärna är att Einar Mattsson Byggnads AB ska inspirera branschen till ökad produktivitet. I vårt arbete med ”den tillfälliga fabriken” (allt på ett bygge som behövs enbart under byggnationen) så ifrågasätter vi gamla sanningar. Vi har en mix i ledningen av både erfarna byggare och medarbetare från andra branscher för att uppnå nya effekter.
Jobbar du med mångfald och jämställdhet, hur då?
— Ja, för det är viktiga frågor som behöver belysas dagligen. Vid rekrytering försöker vi få sökande som förbättrar mångfalden och jämställdheten. Vi jobbar aktivt med frågorna i ledningsgruppen utifrån vårt systematiska arbetsmiljöarbete. Byggbolagsledningen består av fyra kvinnor och fem män med varierade bakgrund och ålder.
Vilken typ av ledare är du? Hur leder du?
— Jag sätter teamet framför mig själv. Det är inte jag som är viktig, utan allt det vi gör tillsammans. Fokus ligger alltid på att få ihop oss i bolaget som ett team. Jag strävar efter att hålla fast vid våra fokusområden, skapa bättre förutsättningar för våra medarbetare och säkerställa framdriften så att vi håller vad vi lovar.
Finns någon devis/motto som är din ledstjärna i ditt ledarskap?
— Ja, ”det är inte i medvind, utan i motvind som draken flyger”. Att ett bolag eller projekt har utmaningar skapar engagemang hos mig att förbättra det. Önskat läge är såklart “vindstilla”. Som bekant händer saker på vägen i ett byggprojekt som vi behöver hantera. Att se duktiga medarbetare som är målmedvetna och systematiskt jobbar med sig själva för att varje dag bli lite bättre — det inspirerar mig.
Vi behöver få generation Y och Z till branschen. Vad kan Einar Mattsson göra för att uppmuntra dagens yngre generationer att gilla vår bransch och oss som arbetsgivare?
— Vi ska visa på möjligheterna att kunna ha väldigt varierande arbetsuppgifter och tjänster, att branschen och Einar Mattsson är långsiktiga aktörer och att det finns stor möjlighet att påverka sin egen karriär här.
Klimat
Vilka klimatomställningar står byggbolagen för idag?
— I vårt arbete att hålla nere våra kostnader, så får det inte ske på bekostnad av miljön. Transporter, varifrån materialet kommer är viktiga delar, liksom energiförbrukningen under produktionen. Vi ska bygga hus som inte belastar kommande generationers miljö.
Vilka klimatinsatser gör du själv privat?
— Jag kör elbil, har bergvärme i huset, cyklar mycket och att källsortera avfall är en självklarhet.
Du är en cykelfantast som cyklar land och rike runt. Hur dök det intresset upp? Hur mycket cyklar du, hur många cyklar har du och vart ska jag vända mig om jag skulle vilja börja träna landsvägscykling?
— Min man har cyklat i många år. Han tog med mig på en cykeltur i djungeln på en resa, och sedan den dagen är jag fast. Jag har fem cyklar, det låter inte riktigt klokt, men det är cyklar för landsväg, skog och citycykling. Vill du börja cykla, så söker du upp en cykelklubb där du bor eller för området du vill cykla i.
Tack, Anna!