Nyheter / 2019 / Fredagsporträttet: ”Förståelsen för husets historia och hur den ska bevaras är viktig i förnyelsearbetet”
2019-10-18

Fredagsporträttet: ”Förståelsen för husets historia och hur den ska bevaras är viktig i förnyelsearbetet”

Projektutvecklare Claes Granström är en erfaren och erkänt kunnig byggingenjör. Han har byggt hus sedan 1980 på flera byggbolag, och haft de flesta roller som finns hos en byggmästare. För Claes är ROT-projekt lika roligt som nyproduktion.


Vad är roligast inom ditt yrke?

– Att jag får bygga fina hus och träffa nöjda kunder. Att jag ser att det som vi i teamen jobbar hårt med visar resultat på både kort och lång sikt. Nu senast i projektet Schönborg, en kulturhistoriskt värdefull byggnad. Där hade vi till exempel stora utmaningar med renovering av fönstren och höga energikrav. De löste vi i gott samråd med byggnadsantikvarien.

Hur hamnade du på Einar Mattsson?

– Jag sneglade under många år på företaget, men kom hit först 2012. Jag ville jobba på en medelstor byggmästare med bra projekt och med långsiktig förvaltning i fokus.

Vilket är det roligaste bygguppdraget du haft hittills?

– Det var när jag ledde ombyggnationen av KA Almgrens sidenväveri på Repslagargatan 15. Jag rekommenderar ett besök denna pärla av bevarad industrimiljö från 1860-talet.

– Här på Einar Mattsson är projekten Vällingby Parkstad och kvarteret Schönborg mina favoriter. I Vällingby, där jag var projekteringsledare och projektchef, var det storleken på projektet som var spännande med 460 lägenheter. Att  nu få vara projektutvecklare för Schönborg, vid korsningen S:t Paulsgatan/Götgatan är en förmån. Tillsammans har vi skapat mötesplatsen “S:t Paul” med kvalitetsbostäder, fastighetsutvecklade co working-kontorsytor och flera restauranger i gatumiljön. Kvarteret har fått en ny karaktär med fokus på social hållbarhet.

ROT eller nyproduktion, vad föredrar du?

– Jag har jobbat med båda, och de har båda sina fördelar. ROT, renovering- om – och tillbyggnad, klassas oftast som besvärligare. Husen har ofta både kulturhistoriska värden och konstruktioner som utmanar. Nyproduktion kan tyckas vara enklare, men att bygga nytt i en stadsmiljö ställer stora krav på anpassning till omgivningen, gestaltningen med mera.

Hur är det att jobba tillsammans med byggnadsantikvarier?

– Det är alltid utvecklande. Vi möter utmaningarna tillsammans i ett befintligt hus. Jag får ta del av deras sakkunskap, de av min byggkompetens, och sedan jobbar vi fram lösningarna tillsammans. Förståelsen för historien och hur den ska bevaras är viktig. Fastighetsägaren behöver samtidigt få igenom förnyelsearbetet så att byggnaden blir bra på lång sikt. Perspektiven måste förenas.

Du är en av våra mest erfarna och byggkunniga projektutvecklare. Frågar de yngre dig om råd och bollar idéer?

– Ja, det ger också mig mycket att jobba med mina yngre kollegor. De utmanar mig, företaget och branschen. 

Vad gör du helst på fritiden? Hur ser en typisk bra ledig dag ut?

– Jag är ute och rör på mig. Promenerar i skogen och är på kolonilotten eller ute med båten. Jag njuter oftast på Vaxholmsbåten hem på fredagen med sikte på kvällsaktivitet i byn eller hemma.

Avslutningsvis, vilket är det snyggaste huset i Stockholm idag?

– Stadsbiblioteket på Sveavägen. En stilren byggnad av Gunnar Asplund med det härliga runda biblioteksrummet i mitten. Där får böckerna stå i centrum.

 

Felanmälan
Fråga oss