Nyheter / 2019 / Fredagsporträttet: "Att hitta sin plats i det svenska samhället"
2019-11-01

Fredagsporträttet: "Att hitta sin plats i det svenska samhället"

Den ideella föreningen Internationella Bekantskaper arrangerar språkkaféer för att fler ska få möjlighet att öva på svenska i en informell miljö. Vi intervjuade därför Agnese Enlund, som är samordnare för språkkaféerna på Internationella Bekantskaper.

Vilka kommer till språkkaféerna?

– Vi lockar människor med olika bakgrund. På språkkaféerna träffar du folk som har blivit stationerade i Stockholm genom jobbet, utbytesstudenter, asylsökande och flyktingar som nyligen fått uppehållstillstånd. Det kommer också kvinnor och män som har levt i Sverige länge men fortfarande upplever att de inte bemästrar språket. Det alla har gemensamt är en vilja att hitta sin plats i det svenska samhället och skapa ett bra liv här.

Märker ni om man utvecklas?

– När språkövarna återkommer regelbundet är deras förbättrade språkkunskaper tydliga redan efter ett par månader. Dessutom får många ökat självförtroende inför att uttrycka sig på svenska. Som alltid, övning ger färdighet.

Om jag redan kan svenska, får jag vara med ändå?

– Ja, du som har svenska som modersmål eller kan svenska på den nivån är precis lika välkommen. Att få prata med svenskar är precis det som övarna vill göra, så utan dig blir det inget språkkafé. Det praktiska momentet - att lära sig att kommunicera muntligt - är tyvärr otillräckligt på många språkkurser. Vi sitter i små grupper om tre till fem personer så att alla hinner ta plats i samtalet under de två timmarna det pågår.

Behöver den som kommer förbereda sig eller ha några särskilda förkunskaper?

– Istället för förkunskaper kan vi tala om för-egenskaper. Du bör vara nyfiken på andra människor och beredd på att inte prata särskilt mycket själv. Du behöver inte kunna förklara grammatikregler eller så. Våra volontärer är inte lärare utan helt vanliga personer.

Vad pratar ni om?

– Vad man vill. Just oförutsägbarheten och variationen i samtalsämnen gör att övarnas ordförråd breddas. Variationen gör det också intressant på ett rent mänskligt plan för alla som deltar i samtalet. Mat ett samtalsämne som brukar engagera.

Vissa är rädda att det ska bli tyst när det är svårt att kommunicera. Hur löser man det?

– Jag brukar presentera tre val där du kan välja det som du är mest bekväm med. Ett tips är att du tänker att du är på en middagsbjudning hos vänner och har råkat på nya bekanta. Hur skulle du fortsätta samtalet? Fundera på om det finns gemensamma intressen, eller ta en diskussion om något dagsaktuellt ämne. Du kan ta en ”runda” i gruppen och be alla besvara en fråga, exempelvis ”hur ser en bra dag ut för dig?”. Eller gör en grej av att det blev tyst och ta chansen att prata om vädret.

Hur gör jag för att vara med?

– Inför ditt första besök får du gärna skriva en rad om att du vill vara med och varför till sprakkafe@bekantskaper.se, så att vi vet att du kommer. Anmälan behövs bara allra första gången som du ska vara med, sen är det bara att dyka upp när du vill och kan. När du kommer dit hälsar du först på samordnaren som rekommenderar en grupp som du kan sitta och prata med. Som ny så får du sitta tillsammans med övare som har varit med förut. Sedan är det bara att följa deras initiativ in i samtalet.

Tack Agnese!


Einar Mattssons juldonation

Till julen 2018 fick Språkkaféerna på Internationella Bekantskaper en juldonation av Einar Mattsson. Juldonationerna innan har bland andra gått till Berättarministeriet och Giving People. 

Felanmälan
Fråga oss