2018-12-09
Brandsäkra hemmet i december
Levande ljus, elljusstakar, tomtebloss, vitmossa och torra granar inomhus - risken för brand ökar dramatiskt under december. Läs våra tips om hur du kan förebygga brand. Och var rädd om dig och dina grannar!
Oftast är det vardagliga saker som orsakar en lägenhetsbrand, till exempel en glömd platta på spisen eller levande ljus. Statistiken visar att flest bränder sker i december. Ta därför hjälp av vår lista nedan för att brandsäkra ditt hem.
Förebygg brand hemma
- Kontrollera så att brandvarnaren fungerar.
- Skaffa gärna bra släckutrustning som brandfilt och handbrandsläckare.
- Dra ur sladden ur kaffekokare, strykjärn, hårtorkar och brödrostar när de inte används.
- Låt inte disk- och tvättmaskiner eller torktumlare vara igång när du går hemifrån.
- Ha alltid ett lock till hands när du steker, friterar eller gör fondue så att du kan kväva elden om det behövs. Använd aldrig vatten på brinnande fett eller olja. Rengör spisfläkten då och då. En brand i en bortglömd kastrull kan lätt ta sig upp i en smutsig spisfläkt och vidare i huset.
- Var rädd om elsladdar så att de inte kläms och skadas. Byt dem om de är trasiga.
- Teknisk utrustning som till exempel tv, datorer, ljudanläggningar och digitalboxar ska ha god ventilation. Täck därför inte över utrustningen med dukar och bygg inte in dem i bokhyllan.
- Förvara tändare och tändstickor utom räckhåll för barn.
- Förvara inte brandfarliga vätskor och gaser i lägenheten eller förrådet.
- Ställ värmeljus var för sig. Står de tätt ihop kan värmen bli så hög att allt stearin antänds och skapar en kraftig låga.
- Placera inte ljus nära saker som kan börja brinna. Se till att ljusen står stadigt.
- Blås ut ljusen när du lämnar rummet.
Om det börjar brinna
- Rädda först dem som är i livsfara – men utsätt dig inte för risker. Ta dig ut så snabbt du kan. Kom ihåg att den giftiga röken alltid stiger uppåt. Ta dig ner under röken – nere vid golvet är det lättare att se och andas.
- Gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus. Om du kommer till en stängd dörr – öppna den inte utan att först ta reda på om det brinner på andra sidan. Känner du på dörren upptill och den är varm brinner det förmodligen på andra sidan. Stäng alla dörrar bakom dig. Stängda dörrar hindrar branden från att sprida sig snabbt och gör att räddningstjänsten vinner tid. Gå till återsamlingsplatsen.
- Varna alla dem som hotas av branden så att de också kan sätta sig i säkerhet.
- Larma räddningstjänsten genom att ringa 112. Möt upp räddningstjänsten när de kommer.
- Släck branden om du bedömer att du klarar det. Använd en brandsläckare och rikta mot glöden – inte på lågorna.
- Läs mer på Brandskyddsföreningen.se
Fritt fram i trapphuset
Om olyckan inträffar är det viktigt att det går lätt för räddningstjänsten att ta sig in. En cykel, barnvagnar, skohyllor och dörrmattor i trapphusen kan försvåra utrymning, släckningsarbetet och sjuktransporter. Ställ därför inga föremål i trapphuset.