Studentboende Skrapan
I Skrapan på Götgatan 78 och Vartoftagatan 47B i Stockholm finns 476 studentbostäder i olika storlekar. Fastigheten ägs av Vasakronan och förvaltas av Einar Mattsson Fastighetsförvaltning AB.
Är du intresserad av en studentlägenhet i Skrapan anmäler du ditt intresse hos Bostadsförmedlingen.
Du som hyr en studentlägenhet i Skrapan vid Medborgarplatsen i Stockholm
Vi är glada att få hälsa dig välkommen till ett av Stockholms mest kända landmärken mitt på Södermalm. Centralare kan det knappast bli. Som student har du nära till det mesta och tunnelbanan når du på bara några minuter. I huset hittar du flera restauranger och kaféer.
Här kan du läsa om vad som är specifikt för studentboendet i Skrapan.
Studiekrav
Grundförutsättningen för att få bo i studentlägenhet är att du studerar på heltid. För detta krävs att man är registrerad på minst 30 högskolepoäng (eller motsvarande) i Stockholm och att man klarar minst 22,5 av dessa poäng varje termin. Studier på distans godkänns ej. Studiekontroller görs regelbundet. I den händelse du inte kan uppvisa ett studieintyg får du säga upp lägenheten.
Inflyttning.
Inflyttning
Inflyttning sker från entrén på Vartoftagatan 35. Det finns inga p-platser nära byggnaden utan endast en avlastningsplats.
Läs mer om inflyttningsdag och hyran för studentbostaden (länk aktuell fråga)
Elektroniska nycklar
När du flyttar in i din bostad kvitterar du ut två elektroniska brickor som går till lägenheten. Upplåsning och låsning av lägenhetsdörren sker med nyckelbrickan. Håll den framför knappsatsen på dörren. Om den inte öppnas, tryck till dörren så att båda låskolvarna går i lås och gör ett nytt försök. Nyckelbrickorna fungerar även i alla allmänna utrymmen i huset som entré, tvättstuga, cykelrum, förråd, postbox och miljöstuga.
Om du tappar bort dina elektroniska nycklar måste du omedelbart anmäla detta till Einar Mattssons felanmälan. Du står själv för kostnaden att ersätta den.
Porttelefon
Det finns porttelefon i huset. Meddela kundtjänst vilket telefonnummer du vill koppla till den. För att öppna entrédörren trycker du * på din telefon.
Postboxar
Postboxar finns i mitten på varje våningsplan. Kontrollera att din nyckelbricka fungerar och att ditt namn på lådan stämmer.
Du använder din nyckelbricka på läsaren för att öppna din postbox. Läsaren sitter i den vänstra delen på postboxen.
Tvättstuga
På informationstavlorna i tvättstugan hittar du allt du behöver veta om tvättider och annan viktig information. Du bokar enkelt din tvättid med din elektroniska nyckel, som du får vid inflyttningen.
Tvättstugan hittar du på våning -1. Det finns även en obokningsbar tvättstuga för spontantvätt. För boende på Vartoftagatan 47 B ligger tvättstugorna på vån 3 och 5.
Tvättstugorna används av många och vi alla uppskattar när de är rena och fräscha. När du har använt tvättstugan ska du städa upp efter dig med den städutrustning som finns tillgänglig.
Det är inte tillåtet att koppla in tvätt- eller diskmaskin i bostaden.
Cyklar och barnvagnar
Cyklar och barnvagnar får inte ställas i trapphus och entréer eftersom de står i vägen för städning och utryckning (sjuktransporter och brandkår). Cykelställ finns på gården (Vartoftagatan 35) och i cykelrum på plan -2, som du når via cykelhiss från Vartoftagatan 27.
Observera! Mopeder är ej tillåtna i cykelrummet.
Lägenhetsförråd
För boende i Skrapans högdel finns lägenhetsförråden på respektive våningsplan samt på våning – 2 för alla tvårummare med kokvrå samt med garderober i hallen.
För boende på Vartoftagatan finns de flesta förråd på våning -2, några har förrådet på sitt våningsplan.
Sätt alltid ett rejält lås på ditt förråd och förvara inga värdesaker där. Brandfarliga ämnen får inte förvaras i utrymmet och det är inte tillåtet att röka eller dra in egen el där.
Sopor
Hushållssopor slängs i sopsugen på gården. Det blir stopp om du slänger för stora påsar eller kartonger. Det finns även en miljöstuga för grovsopor på våning -1. Här sorterar du glas, plast, metall, returpapper, elavfall och grovsopor. Har du svårt att hitta - följ skyltarna från expeditionen på våning 2.
För boende på Vartoftagatan 47 A och B finns sopnedkast i entrén.
Trygghet och säkerhet
Det är viktigt att lås och belysning fungerar. Anmäl därför genast trasiga lås eller belysning som inte fungerar.
Dörrar till trapphusen måste alltid vara stängda. De öppnas automatiskt vid en eventuell brand. Det är absolut förbjudet att öppna dörrar som leder ut till någon av balkongerna. Vid en eventuell brand finns det två vägar ut i trapphusen.
Kontrollera alltid var utrymningsvägarna finns när du flyttar in.
Möbler, extramadrasser, cyklar och annat förvarar du på ditt rum eller i källarförrådet. Även om korridoren kan kännas tom är det viktigt att du inte möblerar den eller förvarar saker där. Vid en eventuell brand är det ett direkt hot mot allas säkerhet. Det underlättar även städningen för er del om det inte står saker i vägen.
För att alla ska känna sig trygga ser vi regelbundet över byggnaden. Om det då står saker i korridoren kan vi ibland behöva forsla bort det för att få utrymningsvägen fri. I de fallen kommer kostnaden att debiteras ansvarig person enligt överenskommelse med Stockholms Studenthyresgästers Förening, SSF.
Till lägenhetens fasta brandskyddsutrustning hör brandvarnare och i höghusdelen även sprinkler. Sprinklersystemet är gömt bakom ett tätt lock i tak eller högt upp på vägg i samtliga rum. Tillse att dessa ej är övertäckta. Det är inte tillåtet att sätta brandvarnaren ur spel. Återställande eller reparationer debiteras hyresgästen.
I LÄGENHETEN
Badrummet
Handdukstorken i badrummet är timerstyrd och stängs av efter en halvtimme.
Det är inte tillåtet att koppla in tvätt- eller diskmaskin i bostaden.
Ventilation
Luften i lägenheten styrs via ett mekaniskt till- och frånluftsystem. Filtrerad luft blåses in under elementet. För att det ska vara bra luftgenomströmning i lägenheten måste du hålla filtret i kökskåpan rent. Diska det i varmt vatten med jämna mellanrum.
Temperatur
Rumstemperaturen regleras med termostat på elementen och lägenheterna håller minst 20 grader. Tänk på att inte täcka för elementen med gardiner eller tunga möbler.
Hemförsäkring
Inbrott, brand, översvämningar och andra olyckor kan drabba oss alla. Du kan bli ersättningsskyldig för skador som du orsakar på fastigheten. Samma sak kan gälla vid ett sönderslaget tvättställ eller sönderslagen wc-stol. När sådant händer är det viktigt att ha en hemförsäkring. Därför råder vi dig, om du inte redan har gjort det, att teckna en hemförsäkring idag.
Fiber & tv
Fiber finns indragen i varje lägenhet för internet, telefoni och tv. Operatören är Open Universe, som också svarar på alla frågor som rör detta. Via bredbandet får du också möjlighet att beställa abonnemang för IP-tv och IP-telefoni.
El
Ellevio äger nätet till fastigheten och vi har tecknat ett elnätsavtal åt dig.
Du kan själv välja vilken elleverantör du vill ha. Om du vill köpa din el från en annan elleverantör än Ellevio måste du göra ett aktivt val.
Observera! Samtidig användning av flera elektroniska produkter som exempelvis vattenkokare, dammsugare och mikro kan göra att huvudsäkringen går. Försök undvika detta i största möjliga mån.
Skadedjur/Ohyra
Skadedjur i bostaden är ovanliga men kan förekomma i sällsynta fall. Fastighetsägaren Vasakronan har avtal med företaget NOMOR. Om du får problem med skadedjur kontaktar du Einar Mattsson felanmälan.
Ersättning för skador på möbler och textilier ligger dock utanför fastighetsägarens (Vasakronan) ansvar. Eventuella skadeanspråk ställer du direkt till ditt försäkringsbolag.
För att skadedjuren inte ska spridas är det ändå viktigt att du anmäler problemet till Einar Mattsson, som har hand om förvaltningen av huset, så att vi kan informera övriga hyresgäster.
NÄR DU SKA FLYTTA UT
Uppsägning
Uppsägningstiden är två kalendermånader. Det betyder att om du till exempel säger upp din lägenhet den 15 februari är du betalningsskyldig till den sista april, det vill säga två hela kalendermånader.
Du måste alltid säga upp ditt hyresavtal skriftligt. Du kommer att få en skriftlig bekräftelse på att vi tagit emot din uppsägning.
Vanliga frågor om studentboende
De allra flesta kontrakt skrivs från och med den första i en månad. Du kan flytta in tidigast kl 12.00 den dagen. Om ditt kontrakt börjar gälla en röd dag (här innefattas lördag, söndag, helgdag och afton) gäller enligt hyreslagen första efterföljande vardag kl 12.00 som inflyttningsdag.
Läs mer om hyran för studentbostaden (länk)
Ditt kontrakt är en värdehandling. Var rädd om det och förvara det på ett säkert ställe.
Nycklarna hämtas på vårt huvudkontor på inflyttningsdagen mellan kl. 13.30-16.00.
Om inflyttningsdagen infaller på en helg eller röd dag så är det enligt hyreslagen den första vardagen i den nya månaden som gäller.
När du flyttar inom Sverige ska du anmäla det till Skatteverket senast en vecka efter att du har flyttat. Gör en elektronisk flyttanmälan hos skatteverket.
När du adressändrar uppger du Skatteverkets nummer som står på ditt avtal. Detta ska inte blandas ihop med ditt lägenhetsnummer som är de fyra sista siffrorna i ditt objektsnummer i 2002- 22xxxx.
Om du behöver eftersända post vänder du dig till Svensk adressändring.
Du måste ha en hemförsäkring, det är väldigt viktigt. Den skyddar dig från att drabbas ekonomiskt vid inbrott brand eller vattenskada.
Kontakta valfritt försäkringsbolag för att teckna en hemförsäkring. Hemförsäkringen omfattar även ditt förråd. På konsumenternas.se kan du jämföra olika försäkringar.
Du betalar hyran i förskott varje månad och ska vara Einar Mattsson tillhanda senast på förfallodagen. Hyra betalas årets samtliga tolv månader. Hyresavierna för det första kvartalet får du vid kontraktstillfället, därefter skickas de hem till dig. Om du vill underlätta hyresbetalningen kan du ansöka om autogiro eller e-faktura via din internetbank.
Notera att den första hyran ska betalas innan tillträdesdatumet.
Var noga med att betala din hyra i tid, på så sätt undviker du extraavgifter, betalningsanmärkningar eller i värsta fall uppsägning. Hör av dig till vår hyresadministration om du av någon anledning är sen med hyran.
Har du frågor om hyran eller hyresbetalningar, vänligen kontakta Einar Mattsson och be om att få prata med hyresadministratören för din adress. Du når oss på tel 08-586 263 00.
I månadshyran för studentlägenheten ingår vatten, värme och fri tillgång till tvättstuga, samt städning av allmänna utrymmen.
Elabonnemanget tecknar du själv.
Om hyresbetalningen inte är gjord inom den tid som står angiven på avin/fakturan sänder vi endast ut en påminnelse.
Betalas inte hyran inom tio dagar från påminnelsens datum lämnas ärendet över till inkasso och då tillkommer ränta samt inkassoavgift.
Vänta inte för länge med betalningen och tänk på att det tar ett par dagar för banksystemet att hantera betalningen.
Du som hyresgäst är skyldig att vårda inventarierna i bostaden.
- Kyl/frys ska regelbundet rengöras och frostas av
- Ljuskällor byter du själv
Kom ihåg att du är ersättningsskyldig för saknade eller skadade inventarier.
Tänk på hur du möblerar. Du kan bli ersättningsskyldig om det till exempel blir fettfläckar på väggen.
Tänk även på hur många hål du borrar. Borrhål efter till exempel en spegelvägg räknas inte som normalt slitage.
Det är hyresgästens ansvar att rensa sil och vattenlås i handfat och dusch. Om du gör detta regelbundet undviker du dessutom dålig lukt.
Tänk på att avloppsrören är smala var därför noggrann med att inte spola ned något som kan orsaka stopp. Du kan komma att bli debiterad vid ett eventuellt stopp om något har hamnat i röret som inte ska vara där.
Använd vinsyra eller citronsyra mot beläggningar i toalettstol eller badkar. Väggarna bör rengöras med ett milt rengöringsmedel utan slipmedel.
Det är förbjudet att borra hål i badrumsväggarna! Fukt kan tränga in och orsaka mögelskador.
Korridorsboende är en speciell typ av boende som kräver extra eftertanke och hänsyn.
Du vill kunna sova när du är trött eller pluggar inför en tenta utan att bli störd. Hänsyn till andra handlar om att vara en bra granne och även att hålla rent och snyggt efter sig.
Om du under en period vill hyra ut lägenheten i andra hand, måste du ansöka om att få uthyrningen godkänd. Läs mer om att hyra ut i andra hand.
Vill du på egen hand måla och tapetsera lägenheten du hyr måste du först ha godkänt från Einar Mattsson. Förutsättningen är också att arbetet sker på ett fackmannamässigt sätt.
Nej, det är inte tillåtet att installera tvätt- eller diskmaskin i studentlägenheten.
Rökning är förbjuden i allmänna utrymmen som trapphus, källare, tvättstugor, korridorer och gemensamma kök.
Det är viktigt att lås och belysning fungerar. Anmäl därför genast trasiga lås eller belysning som inte fungerar.
Kontrollera alltid var utrymningsvägarna finns när du flyttar in.
Förvara aldrigt möbler, extramadrasser, cyklar och annat i trapphus eller korridorer. Detta får du förvara på ditt rum eller i källarförrådet. Även om korridoren kan kännas tom är det viktigt att du inte möblerar den eller förvarar saker där. Vid en eventuell brand är det ett direkt hot mot allas säkerhet. Det underlättar även städningen för er del om det inte står saker i vägen.
Besiktning utförs av Einar Mattsson på samtliga lägenheter inför utflytt. I samband med din uppsägning bokar vi tid för detta. Onormalt slitage, som borr-/plugghål, fettfläckar och dylikt, ska återställas av hyresgästen innan avflyttning.
Lägenhet och förråd ska vara väl flyttstädade när du flyttar ut. Godkänns inte städningen kommer en jourstädning att beställas. Kostnaden debiteras dig som avflyttande hyresgäst.
Godkänns inte städningen beställs en jourstädning. Kostnaden debiteras dig som avflyttande hyresgäst.