Stambyten och renoveringar
Som fastighetsägare har vi ett långsiktigt perspektiv. För oss är det viktigt att ta hand om fastigheterna så att de är trivsamma, funktionella och trygga. Vi underhåller våra hus enligt fastlagd plan och efter cirka 40-60 år är huset oftast redo för en större renovering, ombyggnation eller tillbyggnad. Då påbörjar vi en ny livscykel för huset som omfattas av samma helhetstänkande och engagemang som när huset en gång byggdes.
Stambyte och större renovering, ombyggnad och tillbyggnad
Husets tekniska installationer, till exempel för vatten och avlopp slits ut på 40-60 år. För att inte riskera vattenläckor behöver de bytas ut. Vid stambytet byter vi också tätskikt och ytskikt i badrum och wc, och bygger om kök.
I samband med ett stambyte är det vanligt att vi också genomför åtgärder för att uppdatera alla husets viktiga funktioner till dagens standard och krav. Exakt vad som övrigt behöver byggas om eller renoveras varierar mellan olika fastigheter. Det kan handla om att uppgradera elen och ventilation till dagens standard, byta fönster och renovera allmänna utrymmen. Våra förstudier visar vilket behov just din fastighet.
Stambytet ett omfattande projekt och under ombyggnads- och renoveringsperidoen blir du som hyresgäst erbjuden ett tillfälligt boende. Under byggtiden kommer vi att informera dig som hyresgäst hur renoveringen fortlöper på Mina Sidor.
Stambytets faser:
När det är dags för en större ombyggnation, tillbyggnad och renovering håller Einar Mattsson ett informationsmöte så att du som hyresgäst får ta del av våra planer. Vi berättar vilka åtgärder som vi planerar att göra i huset, när det ska ske och vad det innebär för dig som hyresgäst.
Du hittar specifik information om renoveringen i ditt hus på Mina sidor.
Under samrådet förs en dialog om de planerade åtgärderna med representanter från huset, Hyresgästföreningen och hyresvärden. Samrådet syftar till att ta in synpunkter från boende. Det är dock fastighetsägaren som beslutar om och ansvarar för åtgärderna.
Vi som hyresvärd vill uppmuntra er som hyresgäster att själva eller tillsammans med Hyresgästföreningen bilda en samrådsgrupp som kan representera hyresgästerna. På så sätt kan vi ha en öppen och konstruktiv dialog tillsammans. Frågeställningarna som ni lyfter i samråd med Einar Mattsson ska ta hänsyn till och beröra alla i fastigheten. Samråd kan givetvis även ske direkt med enskilda hyresgäster.
Vi behöver ett godkännande från dig som kontraktsinnehavare innan vi kan påbörja renovering och omyggnation av lägenheten du hyr av oss.
Om det är fler skrivna på kontraktet behöver varje person inkomma med ett undertecknat godkännande. Efter informationsmötet kommer du få hem all den information du behöver och en godkännandeblankett.
Vi välkomnar alltid en gemensam lösning men om några hyresgäster inte godkänner åtgärderna har vi som hyresvärd möjlighet att ansöka om tillstånd hos hyresnämnden. Nämnden prövar om hyresvärden har sakliga skäl till att genomföra ombyggnationen.
Du kommer att få möjlighet att välja:
- Vardagsrum och sovrum: 2-3 väggfärger
- Köket: Tre olika koncept för luckor, bänkskiva och handtag
- Badrummet: Tre olika färgkulörer på klinkerplattor
Detta gäller renovering i Einar Mattsson-ägda fastigheter.
- Du kommer bli erbjuden en tillfällig bostad under renoveringen.
- Du får information om den tillfälliga bostaden och din flyttdag i god tid innan. Nycklarna hämtar du på vårt huvudkontor några dagar innan tilldelad flyttdag.
- Du betalar alltid den lägsta hyran under renoveringen även om den tilldelade lägenheten har högre hyra.
- Du har samma ansvar att ta hand om din tillfälliga bostad som den vi renoverar. Följ avtal och ordningsregler.
Vi kommer att informera dig i god tid inför att du ska flytta. Då informerar vi också om när du ska ha flyttat till din tillfälliga lägenhet, var och när du ska hämta nya nycklar och lämna nycklar till lägenheten vi renoverar och bygger om.
- Både lägenheten, förrådet, balkongen, barnvagnsrum m.m. ska tömmas på saker inför flytten.
- Det är viktigt att du grovstädar lägenheten innan du flyttar.
- Om inte lägenheten är urstädad eller helt tömd blir vi tvungna att debitera dig som hyresgäst för vårt extraarbete.
När alla flyttat ut från huset lämnar vi över det till byggteamet som kan sätta ingång renoveringen och ombyggnationen. Under byggtiden får du löpande information om projektet på Mina Sidor.
När vi renoverat klart lägenheten så besiktigas den av oberoende besiktningsmän. När allt är klart så städar vi lägenheten så att den är fin när det är dags för dig att flytta tillbaka.
Vi räknar med att ombyggnationen tar 12-14 månader. Du kommer att i god tid få information om när det är dags att flytta tillbaka till lägenheten du hyr.
En renovering med ombyggnation tar ungefär 12-14 månader beroende på omfattning. Du får information i god tid innan det är dags att flytta tillbaka till lägenheten du hyr.
Vi hoppas att du ska trivas i den nyrenoverade lägenheten.
Har du frågor eller synpunkter är du alltid välkommen att kontakta oss via vår kundservice.
Vi förhandlar hyran med Hyresgästföreningen på orten i samband med färdigställandet av ombyggnationen. Det innebär att förhandlingen oftast inte är klar innan du flyttat tillbaka.
Vi vill gärna veta hur du upplevt byggtiden och hur nöjd du är med resultatet Efter det att du återflyttat till lägenheten skickar vi ut en AktivBo-undersökning cirka 3 månader efter att projektet avslutats.
Vi hoppas att du som hyresgäst vill delta för att hjälpa oss att bli bättre i vårt arbete.
Fönsterrenovering
Fönsterrenoveringar genomförs med ett intervall på cirka 10-15 år. Arbetet kan antingen göras på plats eller genom att vi tar ut de yttre fönsterbågarna. Under tiden arbetet pågår sätter vi ett väderskydd för fönstren.
Om det finns behov byter vi ut delar eller hela fönster.
Arbetsmoment
- Skrapa bort färg
- Laga trasiga trädelar
- Måla
- Besiktiga och åtgärda eventuella besiktningsanmärkningar
Så här påverkas du
- Entreprenören behöver tillträde till lägenheten för att genomföra renoveringen. Arbetet pågår vardagar under dagtid och på grund av torktider behöver entreprenören tillträde till lägenheten vid flera tillfällen.
- Tyvärr medför arbetet både buller och damm, men vi täcker med plast och gör vad vi kan för att hindra att det dammar in i lägenheten.
- Om fönster plockas bort sätter vi ett väderskydd på utsidan av fönstren. Väderskyddet gör att det kommer in mindre ljus i lägenheten.
Fasadrenovering
Vid en fasadrenovering rustar vi upp fasaden genom att byta puts och måla om. I samband med fasadrenoveringar genomförs vid behov även renovering av balkonger och fönster.
Arbetsmoment
- Knacka ned gammal puts
- Lägga på ny puts
- Färga in putsen
- Besiktiga och åtgärda eventuella besiktningsanmärkningar
Så här påverkas du
Balkongrenovering
En balkongrenovering kan omfatta bilning av balkongplattan och byte eller målning av räcket. Det bullrar en hel del om balkongplattan behöver bilas bort och bytas ut. För att kunna renovera balkongen bygger vi en ställning utmed fasaden.
Arbetsmoment
- Lagning eller byte av balkongplatta
- Målning eller byte av balkongräcke
- Besiktiga och åtgärda eventuella besiktningsanmärkningar
Så här påverkas du
- Arbetet pågår vardagar under dagtid.
- Vid balkongbilning bullrar och vibrerar det rejält.
- Av säkerhetsskäl låses balkongdörren från utsidan och du kommer inte ha tillgång till balkongen förrän arbetet är besiktigat och godkänt.
Så bidrar du
Gårdsrenovering
I äldre innerstadsfastigheter finns ofta en innergård som hör till fastigheten. Ibland finns behov av att dränera runt husen eller att rusta upp bjälklag för utrymmen under gården. Vi genomför då en gårdsrenovering som kan innebära en hel del buller.
För att skydda innergården mot regn och snö under tiden vi arbetar, monteras ett väderskydd i form av ett provisoriskt tak.
Arbetsmoment
- Bortforsling av jord, plattor och asfalt
- Bilning av betongplatta och bjälklag
- Bygga upp nya bärande element och gjuta golv/tak
- Återställa och skapa en trivsam gård
När vi utför stambyten, renoveringar, ombyggnationer och tillbyggnader i fastigheter som inte är Einar Mattsson-ägda kan arbetsmetoderna och processerna ibland variera beroende på specifika projektkrav och fastighetens unika förutsättningar.