Boende / Aktuellt för boende / Hållbar trädgårdsskötsel med hügelbäddar
2020-10-30

Hållbar trädgårdsskötsel med hügelbäddar

Plötsligt blev det höst med kallare temperaturer och höstlöv som singlar till marken och lägger sig som en gulröd matta utanför husen. Einar Mattssons utemiljögrupp arbetar nu för att göra höstfint och ta hand om löven så att de inte bildar högar i cykelställen och vid portdörrarna. I år skapas också så kallade hügelbäddar - ett hållbart sätt att ta hand om löv och grenar.

För Einar Mattssons utemiljögrupp är löven inte bara ett besvär. De är också en guldgruva när det handlar om trädgårdsskötsel präglad av ekologisk hållbarhet. Löven samlas i rabatter och täcks med barkmull för att därunder bli till ny energirik jord för vårens och sommarens blommor. I år tar man också ett nytt steg för att ta tillvara lövens energi.

På Ruddamsbacken, Blekingegatan och på Selmerdalsvägen anläggs på försök så kallade hugelbäddar.

- Det är ett bra sätt att ta vara på och återvinna grenar, kvistar, löv och annat material som vi annars hade behövt frakta bort och slänga, berättar Malin Persson utbildad hortonom och arbetsledare för Einar Mattssons utemiljö.

hugel_960x500_malin.jpg

- Allt läggs i olika lager och förmultnar långsamt. Det blir dessutom en jättebra odlingsbädd som är bra på att hålla fukt och är fylld med näring. När hügelbädden är färdig kommer vi plantera buskar och ormbunkar här, som kommer passa in fint med resten av gården, berättar Malin samtidigt som arbetet är i full gång på Blekingegatan i en fastighet som Einar Mattsson förvaltar åt PP Pension.

 

hugel_960x500_5.jpg

Grenar, löv och gräsklipp läggs i en lång sträng och täcks sedan av litervis av jord och gödsel.

hugel-960x500_1.jpg

När hügelbädden är färdig ska de plantera buskar och ormbunkar i bädden som kommer passa in fint med resten av gården.

Hugelbäddarna är ett sätt av många som man värnar om hållbarhet. Utemiljögruppen arbetar också för att bidra till ekologisk mångfald genom att skapa ängar, välja pollinerarvänliga blommor och att återanvända växter. För miljöns skull och för personalen hälsa byter man ut de gamla maskinerna och verktygen till el- och batteridrivna som är både lättare, tystare och utan avgaser.

Övrigt höstarbete på gårdarna
  • Utemöbler plockas in under tak och lagas och målas vid behov
  • Vänder jorden i rabatterna
  • Lökar planteras i rabatterna som kommer att blomma fint i vår
  • I slutet av november sätts julgranar på gårdar där det finns bra plats för det

 

 

Felanmälan
Fråga oss