Nyheter / 2024 / "Det bästa med Einar Mattsson är värderingarna, kulturen och alla härliga människor" — fredagsporträttet med Veronica Axeen
2024-01-19

"Det bästa med Einar Mattsson är värderingarna, kulturen och alla härliga människor" — fredagsporträttet med Veronica Axeen

Veronica Axeen har haft en ny roll som kvalitets- miljö- och arbetsmiljö-samordnare. Nu har hon funnit sin plats i koncernen och hennes område är mer i fokus än någonsin i byggbranschen. Sport har på olika sätt varit en röd tråd genom livet liksom vad som är rätt och fel. Lär känna Veronica i dagens fredagsporträtt:

Veronika Axeen.jpgFoto: Åke Gunnarsson/VUE

Hur började din resa på Einar Mattsson?
– Jag blev uppmuntrad av en kollega (tidigare EM-anställd) på mitt tidigare arbete att ta ett möte med rekryterare som jobbade för Einar Mattsson. Jag var lite skeptisk till en början, men kollegan sa att hon trodde att både företaget och tjänsten skulle passa både mig och koncernen som "handen i handsken". Det kändes rätt direkt från min sida att jobba på ett genuint företag som för mig har rätt värderingar och synsätt.

Vem fick dig att vilja jobba med just ditt yrke?
– Jag skulle vilja säga att jag alltid drömt om att bli KMA-samordnare i byggbranschen (Kvalitet, Miljö- och Arbetsmiljö), men så är inte fallet. Jag har testat många olika roller och uppgifter och alltid dragits till de som handlar om regler och rutiner – vad som är rätt och fel, struktur och att vara stöd till andra i deras arbete. Mycket av det tänket kommer nog från min pappa och diskussionerna hemma vid matbordet, då han arbetade som ombudsman inom Industrifacket.

 Vad drömde du om att bli som vuxen när du var barn? 
– Dagisfröken tänkte jag som barn, för ”då får man leka hela dagarna”. När jag blev lite äldre, runt 9–10 år, då handlade allt om idrott. Jag skulle bli gymnastiklärare, konståkare, simhoppare eller fotbollsproffs då.

Bör jag ha fallenhet för att gilla struktur och vara noggrann för att kunna jobba med KMA-frågor? 
– Nej, inte när det gäller KMA-frågor i allmänhet, men det underlättar. Mycket inom KMA handlar om att arbeta systematiskt och att följa framtagna processer och rutiner. Framför allt behöver du gilla förändrings- och förbättringsarbetet.

Vilken är din favoritarbetsuppgift? 
– Det är kanske inte helt oväntat inom området arbetsmiljö. Jag måste nämna två för jag kan inte välja mellan dem. Det ena är när jag deltar på byggprojektens skydds- och miljöronder. Då kan jag där på plats diskutera förbättringar med platsledningen vad som kan göras för att skapa en säkrare arbetsplats med ett säkrare arbetssätt. Den andra är när jag får grotta ner mig i arbetsmiljöstatistik, analysera varför det ser ut som det gör och får fundera på fler förebyggande åtgärder att implementera.

Vad är du mest stolt över just nu?
– Då är det hur jag genomfört mitt första år här på Einar Mattsson Byggnads AB. Hur jag tagit mig an en ny roll i koncernen och hur jag som KMA-samordnare navigerat och försökt hitta rätt plats i organisationen och verksamheten.

Vad har du för roll om tio år?
– Det är en mycket bra fråga, som jag inte vet svaret på. Som jag känner idag, så fortsätter jag gärna att vara KMA-samordnare och då förhoppningsvis en riktigt grym sådan. Jag hoppas också att det kommer dyka upp ett och annat "bananskal". Kanske inte helt bra svarat från mig som har fokus på arbetsmiljö och säkerhet. Ha haa.

Vad är det som gör Einar Mattsson till en så bra som arbetsgivare?
– Värderingarna, kulturen och alla härliga människor. Jag känner mig så stolt när jag berättar att jag jobbar på Einar Mattsson.

Vilken är din bästa egenskap?
– Att jag är empatisk och omtänksam.

Vem ser du upp till yrkesmässigt här?
– Oj, får jag bara välja en? Jag har så många grymma kollegor, men om jag bara får välja en så säger jag Christina Eriksson på HR. Hon är grym på det hon gör, är alltid hjälpsam, är tydlig med vad hon förväntar sig och det är roligt att arbeta med henne. Så vill jag också uppfattas!

Vem är den bästa chef du haft hittills? Vad gjorde den till det? 
– Min bästa chef hittills heter Caroline Westerberg och idag arbetar hon som vice VD och försäljningschef på ett företag som säljer oljor och verktyg. Hon var min närmsta chef när jag arbetade på Serneke. Det som gjorde henne till min bästa chef hittills var att hon var bra på att lyssna, hon var prestigelös och alltid hjälpsam. Hennes bästa gren var inte KMA, men hon var klok, empatisk och tydlig med sina förväntningar. Ett riktigt bra bollplank.

Hur bygger du tillit, personligen och i ett team?
– Jag tror att du bäst bygger tillit genom att vara öppen – både med sina svagheter och styrkor – och att vara prestigelös och bra på att lyssna.

Hur ser en ledig favoritdag ut?
– Då blir det en dag med tjejgänget, där det utförs någon form av aktivitet, som sedan avslutas med god middag, mycket skratt (som alltid), musik och troligtvis lite dans.

Hur tänker du kring återhämtning och stresshantering. Vilka är dina bästa knep för det?
– Bra fråga! Det här är inte min bästa gren, tyvärr … Det är något som jag aktivt jobbar med och behöver bli bättre på. Jag har ibland svårt att avgöra om jag behöver aktivitet eller vila. Det är alltid roligare med en aktivitet som får mig att inte tänka på det som stressar mig. Även roliga saker kan bli för mycket ibland.

Att spela padel med tjejgänget är för mig en aktivitet som ger återhämtning och minskad stress. Även kvällspromenaderna med vår dotters hund Akira ger mig återhämtning och minskad stress.

– När det gäller vardagen så har jag en viktig rutin. Innan jag avslutar dagen så checkar jag av hur morgondagen ser ut och om den planering jag har fungerar. När jag väl är hemma lägger jag ifrån mig jobbtelefonen.

Berätta något vi inte vet om dig.
– Som 12-åring (1982) spelade jag ovanligt nog ishockey med ett pojklag. Då var jag på ett hockey-läger i Falun och blev fotad stående mellan NHL-ikonerna Tomas Jonsson och Anders Kallur. Jag var också med och startade Bålstas första tjejhockeylag.

Efter flera olyckor i byggbranschen, så pratar fler om arbetsmiljö och säkerhet i vår bransch idag. Vad är ditt bästa råd för att minska antalet olyckor?
– Rådet riktar sig till oss alla; när du utför något riskfyllt, så var närvarande i stunden och tänk efter före. Ta alltid ansvar för din egen säkerhet. Lyft blicken och kontrollera att ditt arbete inte påverkar säkerheten för någon annan. Lita aldrig på turen när det gäller säkerhet!

Fråga oss